Startsida - Nyheter

Feministiskt initiativ – ett parti under uppbyggnad

Gudrun Schyman, partiledare för Feministiskt initiativ (Fi), fortsätter med sina turné och homepartyn.

– Det var inte bara under valrörelsen, jag fortsätter åka runt och håller hemparty hos personer som inte är medlemmar. Hela hösten åkte jag runt för att träffa alla de medlemmar som kom in i kommunfullmäktigen och diskuterat om hur man arbetar. Och även träffat de som hade ställt upp och inte kommit in och håller på att organisera sig för att komma in.

Till partiets senaste kongress i vintras kom 500 deltagare. Under valrörelsen anslöt kring 20 000 människor till Fi. Schyman menar att partiet bygger upp sin organisation, organiserar och förbereder sig för nästa valrörelsen 2018.

– Vi är inne i en fas då vi använder våra resurser för att bygga upp organisationen. Vi vill att alla de 20 000 som blev medlemmar ska kunna fortsätta vara medlemmar och arbeta organiserat till nästa val.

Feministiskt initiativs riksdagsgrupp skuggar Riksdagens arbete för att lägga grunden för det arbete som väntar när Fi blir invalt. Nu under helgen är det dags för Fi:s skuggriksdagsgrupp (SRG) att samlas.

– SRG är ett forum för politikutveckling där vi diskuterar och kommer med förslag som sedan går till nästa kongress. Man lär sig det parlamentariska arbetet och hur det är organiserat, hur man följer upp debatten, medlemmar och funktionärer tränar för att vara riksdagsledamöter och ha koll på vad de andra partierna säger inom våra fokusområden. Vi arbetar i grupp och det är ett bra tillfälle för fysiska möten och vi diskuterar vår omvärldsanalys, våra prioriterade politiska frågor och inte minst pratar vi ideologi.


Vilka är Fis politiska fokusfrågor inför valet 2018?

– Vi koncentrerar oss på moderna reformer för ”livet och arbetet”. Det handlar om att bygga om det som gäller arbetslivet, arbetstiden, arbetets värden, lönebildningen och diskrimineringen, allt som har med arbetsmarknaden att göra. Vi kommer att ha seminarier kring dessa frågor i Almedalen och presenterar en rapport om arbetstidsförkortningen. Vi går mot en ökad automatisering med minskat antal jobb. I dag har vi en väldigt pressad arbetsmarknad med stor utslagning, allt färre ska jobba allt mer. Resultatet är massiva stressrelaterade sjukdomar. Det går inte ihop, vi måste reformera lönebildningen, arbetstiden och föräldraförsäkringen.

En annan fråga som står på Fi:s prioriteringslista handlar om våldssystemet, både inom de intima relationerna och de internationella. Fi hävdar arbetar för ett nytänkande i säkerhetspolitik. Fi kräver att Sverige ställer om säkerhetspolitiken genom att avrusta det militära till förmån för stora investeringar i våldsförebyggande och konfliktlösande arbete.

- Vi vill binda ihop hela våldsfrågan, våldet med intima relationerna och våldet i de internationella relationerna, och våga ta avsteg från våld som metod. Militarism är inbakat i den föreställning om att män med vapen i hand ska beskydda kvinnor och barn. Vi måste överse konsekvenser av militarismen och våldssystemet. Göra upp med det patriarkaliska våldets tänkandet. Sverige måste driva en annan säkerhetspolitik, lyssna på FN som uppmanar länderna att rusta ner militärt och satsa på våldsförebyggande och konfliktlösande åtgärder. Fi arbetar samtidigt för mänskliga rättigheter och hållbarhet som mål.


Men nu har Sverige en feministisk regering och en feministisk utrikespolitik. Ska allt detta inte förverkligas av denna regering?

– Vi har inte sett så mycket av den politiken, framförallt inte på säkerhetspolitikens området. Tvärtom är regeringen fast i idén om militarism. De har kommit överens om gigantiska satsningar på mer pengar till svensk försvar, det är ett väldigt märkligt fokus på det här området, inte bara av regeringen utan samtliga partier i riksdagen. En feministisk utrikespolitik ska göras i praktiken. Inte bara säga, man måste göra. Jag har inte sett feministiska beslut. I så fall skulle vi se Socialdemokraterna fatta sådana beslut på sin kongress, till exempel för att stoppa vapenexporten, ställa om den militaristiska säkerhetspolitiken. Jag har inte sett det.


Varför växer Sverigedemokraternas väljarsiffror men inte Fi:s? Vad är det de gör som Fi inte gör?

– Det är inte så konstigt att de växer i opinionsmätningarna. Feminism provocerar fortfarande väldigt många, inte bara utanför storstäderna, utan även i storstäderna. Fördomar om att feminism är manshat finns kvar. Fi utmanar det mest grundläggande i hela samhället – idén om kön och att vi är olika och att samhället ska organiseras utifrån den olikheten.

– Vi utmanar alla de normer som finns på alla områden, så det är inte så konstigt att det tar tid att etablera en sådan dimension i politiken. Det tar tid. Det som ligger till grund för SD:s ökande opinionssiffror har med de värderingar som har funnits tidigare att göra, en del har varit omhändertagna av högerdelen av Moderaterna under en lång tid, innan M moderniserade sig och antog en annan politik när det gäller invandringsfrågan. SD har en fråga som de specialiserat sig på och det går ut på att stänga gränser och stoppa invandringen. Och frågan är aktuell, vi ser den dagligen omkring oss. Vi ser också en stat som inte förmår att hantera frågan, skjuter över allt till kommuner som har svårt att hantera läget när de inte får pengar, då är det lätt att fånga upp ett missnöje som detta.

Schyman anser att en del partier i riksdagen inte utmanade SD förre valet i en ideologisk debatt, då kallades SD för ett främlingsfientligt parti, det är först nu som man talar om deras rötter i fascismen och nazismen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV