Startsida - Nyheter

Fifa: Palestinier kräver att israeliska bosättarlag utesluts

I går torsdag inleddes Internationella fotbollsförbundet, Fifa, årliga kongress bara ett knappt dygn efter mut- och korruptionsskandalen briserade. Dess president Sepp Blatter menade under en presskonferens att han inte kan hållas ansvarig för vad alla enskilda individer i organisationen tar sig för, och kommer i dag fredag att försöka bli omvald en femte gång – han har styrt organisationen sedan 1998. Det mesta tyder på att han lyckas.

Under fredagen ska Fifa också ta ställning till den motion som det palestinska fotbollsförbundet, Palestinian Football Association (PFA), lagt om att utesluta Israel för brott mot det palestinska landslagets rörelsefrihet bland annat. PFA:s ordförande Jibril al-Rajoub ställde i onsdags kravet att FN ska ta ställning till fem israeliska fotbollslag med säte i bosättningar på det ockuperade Västbanken som villkor för att PFA ska dra tillbaka motionen om uteslutning av Israel. Enligt Fifas regler ska lag som inte finns på israeliskt territorium ha den palestinska myndighetens (PA) tillstånd för att delta i de israeliska fotbollsligorna. Under fredagen demonstrerade aktivister till stöd för palestiniernas krav, rapporterade Sveriges Radio.

Enligt den israeliska tidningen Haaretz kom al-Rajoubs villkor om bosättarlagen som ett svar på den israeliska Fifa-delegationens förslag för att möta de palestinska kraven, bland annat genom en särskild bil som ska underlätta transporter för de palestinska spelarna och tränarna. Enligt uppgifter till tidningen ska al-Rajoub ha gått med på de israeliska förslagen om en skrivning om bosättarlagen inkluderas. Om så sker kommer alltså motionen om att Israel ska uteslutas inte gå till omröstning bland de 209 medlemsförbunden.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV