Startsida - Nyheter

Fifas president Sepp Blatter avgår

Det hann bara gå fyra dagar från det att Sepp Blatter omvaldes för en femte mandatperiod som internationella fotbollsförbundets, Fifas president, innan han på tisdagen meddelade att han avgår från posten. På en presskonferens sade han att trots att han blivit omvald så hade han inte alla medlemmarnas stöd, och han sade att en ny president ska väljas på en extrakongress som ska hållas snarast möjligt. Sju medlemmar i Fifa i ledande ställning greps i förra veckan anklagade för korruptionsbrott av åklagare i USA. Samtidigt har också en schweizisk utredning inletts kring mutbrott i samband med valet av värdstad för herrfotbolls-VM 2018 och 2022. Och på tisdagen kom nya uppgifter som pekade ut Fifas generalsekreterare, Jérôme Valcke, som har varit Blatters nära allierade, att ha känt till mutorna som Fifas Jack Werner anklagas för att ha tagit emot från sydafrikanska händer inför det att Sydafrika tilldelades VM 2010.

Inom fotbollsvärlden mottogs nyheten om Blatters avgång med jubel från bland andra Englands fotbollsförbunds ordförande. Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson säger till Expressen att han är förvånad men lättad:

– Ja det är klart. Vi har varit oerhört tydliga med att vi vill ha nytt ledarskap, så på det sättet är det önskvärt att det blir ett nytt ledarskap.

– Man kan bara tycka att det kunde ha ordnats när vi ändå var samlade på kongress. Det är ingen enkel historia att samla ihop en extrakongress.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV