Startsida - Nyheter

Filmfestival med lika många kvinnor som män bland regissörerna

I dag presenteras programmet för BUFF Filmfestival som hålls i Malmö den 9-14 mars 2015. Under festivalen som har temat ”delaktighet” visas 105 filmer från 34 olika länder, varav 52 långfilmer och 53 kortfilmer. Häften av filmerna har regisserats av en kvinna. Precis som tidigare år arrangeras dessutom en också seminarier, tävlingar och prisutdelningar under festivalveckan. Nytt för denna 32:a upplaga av festivalen är en satsning på ungdomspublik med fler kvällsvisningar till exempel en skräckfilmskväll fredagen den 13:e och en satsning på familjepubliken med en familjelördag på biograf Panora den 14 mars.

Festivalen inleds med världspremiär för Linda-Maria Birbecks film Det borde finnas regler.

- Vi vill bredda filmutbudet för att låta en större mångfald av barn och ungdomar bli representerade på vita duken. Vi visar filmer från hela världen av både kvinnliga och manliga regissörer. Genom filmen kan vi få förståelse för andra människors livssituation och det gör att vi lättare kan förhålla oss till vår omvärld, säger Daniel Lundquist, programansvarig för BUFF Filmfestival, i ett pressmeddelande.

- Filmerna ger unga människors perspektiv på livet och världen, men är lika angelägna för både vuxna och barn. Vi lever i en tid då konflikter och olika motsättningar kommit närmare inpå oss och med årets festivalprogram hoppas vi kunna bidra till större förståelse av både oss själva och varandra för att stärka ungas delaktighet i samhällsutvecklingen säger, Daniel Lundquist.

Detta år har BUFF Filmfestival expanderat. Veckan innan, alltså den 3-7 mars är det Sverigepremiär för BUFFY, en workshopfestival för barn i åldrarna 2-9 år och under resten av året arrangeras ”BUFF i hela Sverige”, en festivalturné på orterna Norrköping (16-19 april), Umeå (23-25 april), Borås (1-3 oktober), Växjö och Småland (15-17 oktober), Karlstad (16-18 oktober) och Ystad (19-25 oktober).

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV