Startsida - Nyheter

FN vädjar till världens ledare: Rädda flyktingars liv!

De senaste dagarnas händelser i Bengaliska viken och Andamanska havet i samband med flyktingströmmen från Bangladesh och Myanmar, bekräftar att utsatta människor runt om i världen flyr på jakt efter säkerhet och värdighet, flyr från förföljelse, misär, fattigdom, diskriminering och missförhållanden. Sådana farofyllda resor, vare sig de sker landvägen, sjövägen eller luftvägen, har blivit ett globalt fenomen, enligt kommissionärer för de FN-organ som arbetar med flyktingfrågor.

– Sedan 2014 har 88 000 människor har gjort den farliga flyktresan till sjöss i Sydostasien. 25 000 av dessa flyktingar anlände under första kvartalet i år. Nästan 1 000 personer har omkommit på grund av osäkra förhållanden under resan, och lika många på grund av misshandel och umbäranden i händerna på människosmugglarna. När de kommer fram till Bengaliska viken, matas flyktingarna endast med vitt ris och utsätts för våld, inklusive sexuellt våld. Kvinnor våldtas. Barn skiljs från sina familjer och utnyttjas. Män misshandlas och kastas överbord.

Kommissionärerna uppmanar med detta uttalande, som manifesterar deras djupa oro, världens ledare att göra det till sin högsta prioritet att rädda liv. Detta bland annat genom att stärka ”Search and Rescue”-operationer (SAR), att inte avvisa båtarna och istället se till att flyktingarna behandlas i enlighet med de mänskliga rättigheterna. Vidare vädjar de om att båtflyktingarna ska kunna lämna båtarna på ett effektivt och förutsägbart sätt, och sättas i säkerhet med adekvata och humana villkor för mottagningen.

– Undvik att sätta flyktingar i förvar eller åtta andra straffåtgärder. Låt alla åtgärder när det gäller barn styras av barnets bästa intresse, uppmanar FN-organen.

Bland de viktigaste punkterna som nämns i uttalandet finns vädjan om att utvidga möjligheterna till säker och laglig migration, bland annat för arbetskraftsinvandring på alla kunskapsnivåer. Att fördubbla nationella och internationella insatser och erkänna ”push-faktorer” och de bakomliggande orsakerna till flyktingflöden, inklusive diskriminering, förföljelse och kränkningar av mänskliga rättigheter.

– Bekämpa främlingsfientlighet och diskriminering på grundval av ras, kön, språk, religion, etnicitet, nationalitet och nationellt ursprung eller ställning i övrigt.

Kort efter publiceringen av detta uttalande, meddelade regeringen i Filippinerna att landet inser sin skyldighet att ta emot asylsökanden och flyktingar och är villig att öppna sina gränser för minoritetsgruppen Rohingya som flyr Myanmar och Bangladesh.

Detta medan Malaysia, Thailand, och Indonesien fortfarande vägrar att ta emot båtflyktingar som har nått deras hamnar. Detta trots att organisationen for Migration (IOM) bett dessa länder specifikt att inte skicka tillbaka båtarna ut på havet och flyktingarna därmed till en säker död. Förhandlingar med dessa länders regeringar pågår.

Rohingya är ett statslöst folk, och beskrivs av FN som en av världens mest förföljda minoriteter.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV