Startsida - Nyheter

FN:s befolkningsfond larmar

Mer än en miljard människor, motsvarande cirka 15 procent av världens befolkning lever i extrem fattigdom, enligt uppskattningar från Världsbanken. Den extrema fattigdomen, som tidigare koncentrerades i östra Asien, har flyttats till Afrika söder om Sahara och södra Asien, där 80 procent av världens fattiga lever i dag. De flesta är kvinnor och barn.

Konflikter och naturkatastrofer gör kvinnors och barns redan utsatta situation ännu värre. För kvinnor och tonårsflickor kan tillkomsten av en kris leda till en ännu större risk för sexuellt överförbara sjukdomar, däribland hiv, oavsiktliga och oönskade graviditeter liksom andra hälsorisker för mammor och nyfödda. Kvinnor och tonårsflickor löper också större risk för sexuellt och könsrelaterat våld, inklusive partnervåld, våldtäkt, barnäktenskap och trafficking.

Utsatta kvinnor på lokalnivå är oftast de första att reagera och de första att hitta lösningar, ibland enkla sådana som utgör skillnaden mellan liv och död. När en jordbävning skakade Haiti 2010, ökade våldtäkterna mot kvinnor markant, eftersom de institutioner som vanligtvis skulle erbjuda skydd hade kollapsat. Kvinnor mobiliserade inom flyktinglägren för att skydda varandra och stödja efterlevande. I Filippinerna tog kvinnorna själva ledningen efter tyfonen Haiyan genom att bilda kvinnogruppen ”kvinnovänliga utrymmen” i syfte att skydda sig från könsrelaterat våld, enligt FN-rapporten Shelter from the Storm.

Men kvinnors egna initiativ för att skydda sig blir allt svårare och mer riskfyllda att genomföra vid krig och konflikter, då kvinnors kroppar dessutom omvandlas till slagfält för krigsherrar.

Vid kriser och konflikter utsätts kvinnor och deras hälsa ytterligare på grund av bristande tillgång till sjukvård vid barnafödande, graviditet eller preventivmedel. Enligt FN-rapporten beräknas 60 procent av mödradödligheten vara kopplad till humanitära kriser i världen.

Därför uppmanar FN:s Befolkningsfond (UNFPA) världens regeringar att utöka finansiering och åtgärder för sexuell och reproduktiv hälso- och sjukvård och respektera internationella avtal inklusive handlingsprogrammen som de skrev under i Kairo 1994. ”Att ha tillgång till preventivmedel och vara trygg ifrån sexuellt våld är grundläggande mänskliga rättigheter. Rättigheter kan inte försvinna och kvinnor slutar inte föda barn när konflikter bryter ut och katastrofer drabbar”, sade UNFPA:s vd, Babatunde Osotimehin.

Rapporten betonar att kvinnors och flickors hälsa i kristider ska stå i centrum för alla humanitära åtgärder.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV