Prenumerera

Logga in

Förhandlingarna om TTIP-avtalet kommer att dra ut på tiden

En nyligen presenterad rapport som granskat vad som hittills är känt om TTIP-avtalet, pekar ut frågor som kan bli svåra att lösa i förhandlingarna. Avsikten är att bredda debatten och tiden för inspel har förlängts. EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström ser inte längre någon möjlighet att, som tidigare aviserat, slutföra förhandlingarna innan året är slut.

Ambitionen var att EU:s förhandlingar med USA om investerings- och frihandelsavtalet TTIP skulle slutföras under året, ett mål som troligen inte kommer att uppnås. Enligt Europaportalen siktar handelskommissionär Cecilia Malmström, som är ansvarig för förhandlingarna, nu på att ha ett avtal klart innan Barack Obama försvinner från posten som USA:s president efter presidentvalet i november 2016.

Tankesmedjorna Cogito och Katalys har granskat det som hittills är känt om avtalet och presenterat resultatet i en ny rapport, som även av TTIP-förespråkande Frihandelsbloggen, trots kritisk läsning, beskriver som väl underbyggd och att ta på allvar.

Rapportförfattarna Rikard Allvin och Markus Larsson drar flera slutsatser. De menar att de potentiella ekonomiska vinsterna med TTIP är mycket svåra att förutsäga, beror på avtalets slutgiltiga utformning och att det inte går att fästa någon större vikt vid de studier som finns.

Regleringarna inom ramen för avtalet riskerar enligt Allvin och Larsson att få en negativ påverkan på EU:s, och enskilda medlemsstaters, möjligheter att lagstifta i det
allmännas intresse.

ISDS, en mekanism för investeringsskydd och tvistelösning, har varit föremål för den kanske starkaste kritiken i debatten om TTIP-avalet hittills. Författarna rekommenderar den som är angelägen att få till ett avtal att stryka ISDS helt. Detta eftersom de utifrån granskningen anser att fördelarna är begränsade jämfört med riskerna.

Något som enligt rapporten är viktigt att hålla ögonen på är de skrivningar som berör livsmedelssäkerhet, eftersom det kvarstår oklarheter trots löften från EU-kommissionen om att standarder på området inte ska påverkas.

Att nå fram till en gemensam nivå när det gäller kemikalier beskrivs som näst intill omöjligt, på grund av de stora skillnader som finns mellan existerande regleringar inom EU och i USA.
Även på energiområdet står de förhandlande parterna långt ifrån varandra, och att avskaffa amerikanska exportrestriktioner innebär enligt rapportförfattarna stora klimatrisker.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV