Startsida - Nyheter

Förintelseföreläsning på skola i Varberg störd av nazister

Det var mitt under Mietek Grochers föreläsning om förintelsen som sex män från en nynazistisk organisation stövlade in in i aulan på PS-gymnasiet i Varberg. Den 88-årige judiske författaren fortsatte som om ingenting hade hänt. Han hade bjudits in till skolan för att berätta om nazismen och hur han överlevde förintelsen. Rektorn valde att kalla polis till platsen, skriver Hallands nyheter.

En av åhörarna berättar för tidningen hur de fem-sex männen ungefär en halvtimme in i föreläsningen markerade sin närvaro:

– Två hade bomberjackor och en hade rakat huvud. De klampade in på rad, på exakt samma avstånd från varandra. De satte sig längst fram och en av dem vände sig om och fotograferade publiken.

När polisen anlände gick de in i aulan, men ingrep inte.

– De störde inte, och i ett sådant fall gör vi inget. Men vi stannar på platsen eftersom det finns en oroskänsla hos publiken, säger Andreas Eriksson, en av poliserna, till Hallands nyheter.

Han berättar också att händelsen var oväntad:

– Jag har jobbat som polis i Halland i 13 år och aldrig varit med om något liknande.

Men det är inte första gången PS-gymnasiet får besök av nazister. Enligt rektor Martin Augustsson har nynazistiska budskap lämnats utanför skolan vid flera tillfällen den senaste tiden. Och för Mietek Grocher var männens agerande definitivt ingen ny företeelse.

– Jag är van vid sådant här, det har hänt flera gånger tidigare. Jag känner mig inte rädd, men det är obehagligt. När jag kom till Sverige trodde jag aldrig att jag skulle uppleva nynazismen, men nu sitter de här, säger Grocher till Hallands nyheter.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV