Startsida - Nyheter

Första hjälpen vid psykisk ohälsa

”Värdighet i psykisk hälsa” är årets tema för FN:s världsdag för psykisk ohälsa. Organisationen Posom, som arbetar med krishantering, uppmärksammar detta i ett pressmeddelande.

– Det är viktigt att våga prata om psykisk hälsa eller ohälsa eftersom ju mer vi delar med oss av erfarenheter och kunskap – desto lättare blir det för politiker, myndigheter, landstingen, arbetsgivare och föreningar att förbättra för alla dem som lever med psykisk ohälsa”, säger Mikael Johansson, Posom:s generalsekreterare.

Enligt Johansson är det stor skillnad på vilka grundläggande kunskaper människor har när det gäller första hjälpen beroende på om situationen gäller en olyckshändelse med livshotande fysiska skador eller personer med akuta psykiska problem.

Denna brist på kunskaper medför att många inväntar insatser från polis eller landets enda psykiatriska akutbil, som finns i Stockholm. Men det är inte alltid ”någon annan” hinner fram i tid för att hjälpa. Varje år dör över 1 500 personer i Sverige genom självmord.

Posom konstaterar att det är över fem gånger fler än de som omkommer i trafikolyckor, och förespråkar att den vanliga första hjälpen-utbildningen utvidgas så att fler har möjlighet att hjälpa en person med akut psykisk ohälsa.

– Kunskap är grundläggande för att människor ska våga hjälpa personer med akut psykisk ohälsa och vi föreslår att regeringen ska ge folkhälsomyndigheten resurser och ett uppdrag för att öka kunskapen om livräddning vid akut psykisk ohälsa, säger Mikael Johansson i pressmeddelandet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV