Flera tyska fotbollsklubbar har den senaste tiden tagit ställning för flyktingar, flyktingar har bjudits in till matcher. På läktare har supportrar hållit banderoller med budskapet ”Flyktingar är välkomna”. Även Celtic i Skottland tar upp frågan och i Sverige ska AIK jobba med flyktingbarn i Solna och IFK Norrköpings supportrar samlar in pengar för att flyktingar i staden ska kunna gå på fotboll.
Något har hänt i Europa, allt fler har insett vidden av flyktingkatastrofen och den senaste tiden har många nya initiativ sett dagens ljus. Så också inom idrotten i såväl Sverige som Tyskland. I Norrköping pågår aktiviteter för att inkludera flyktingar i området. IFK Norrköpings supporterklubb Peking Ultras startade i veckan en insamling för att köpa biljetter till den kommande matchen mot Sundsvall och ge flyktingar en möjlighet att gå på matchen. Detta efter att några supportrar nyligen gick till ett flyktingboende med tio biljetter för att se om någon ville gå på fotboll och intresset var stort. Och insamlingen går bra, många vill hjälpa: ”3 dygn och vi har nu passerat 50 000 kr. Era bidrag gör det möjligt för oss att verkligen ta detta projekt till en nivå vi aldrig vågat hoppas på. Vi vill fortfarande få in förslag på boenden eller andra ställen där vi kan integrera och välkomna flyktingar till vårt projekt. Vi letar just ni lite extra efter ställen där vi når ut till flickor/kvinnor.”, skriver Peking Ultras på sin Facebooksida.
AIK kommer tillsammans med Solna gymnasium och Solna stad arbeta med ett projekt för att välkomna och bjuda in ensamkommande flyktingbarn till sin verksamhet inom AIK:s fotbolls-, basket, och boxningssektioner.
– Vi gör det för att hjälpa till, som en humanitär insats. Vi hjälper med det som vi är bra på, det vill säga idrott och att ta hand om barn och ungdomar. Inom idrotten spelar det ingen roll vilket språk som man pratar, reglerna är de samma över hela världen, säger Johan Segui, ordförande i AIK fotboll till Sportbladet.
Även IFK Göteborg med supportrar är med och vill hjälpa genom en insamling till Unicef. De skriver: ”Just nu är mer än 25 miljoner barn på flykt i världen. Genom den här insamlingen till stöd för Unicefs arbete runt om i världen hjälper vi i Supporterklubben Änglarnas och IFK Göteborgs namn dessa barn. Så kom igen nu änglar och kamrater – tillsammans gör vi skillnad!
På fredagen meddelade FC Rosengård att även de kommer att samla in pengar till Unicefs insamling för barn på flykt: ”Malmö är en stad i världen. Vi är stolta över alla olika nationaliteter som finns hos oss. Hjälp oss att samla in pengar till de människor här i världen som är på flykt.” skriver klubben.
”Vårt ansvar att hjälpa”
Men det är Tyskland som visar vägen här, liksom förbundskansler Angela Merkel i politiken så har flera tyska fotbollsklubbar tagit detta på största allvar. Igår torsdag meddelade storklubben Bayern München att man ämnar samla in en miljon euro för att jobba med flyktingar i regionen i samarbete med den tyska regeringen. Klubben skriver på sin hemsida att antalet flyktingar som kommer till landet är högre än på länge och att man därför vill ta sitt ansvar genom att bistå med pengar och praktisk hjälp. Bayern München kommer att bjuda in flyktingar för att spela fotboll och få hjälp att lära sig tyska. Som en symbolisk gest kommer Bayern Münchens spelare vid nästa match den 12 september följas ut av två barn, varav ett flyktingbarn.
– Vi i Bayern München ser det som vårt socio-politiska ansvar att hjälpa personer som tvingats fly och barn, kvinnor och män som är i behov av hjälp och att stödja och bistå dem i Tyskland, säger styrelseordförande Karl-Heinz Rummenigge på klubbens hemsida.
Redan innan det initiativet har Bayern München visat att fotbollsvärlden vill vara med och göra sitt för att välkomna flyktingar till landet. När Bayern München i lördags mötte Bayer 04 Leverkusen hemma på Allianz Arena vann man med 3-0. Samtidigt bjöd klubbens fans på inkluderande budskap från läktarna. De rödklädda supportrarna radade upp sig för att hålla upp en stor banderoll: ”Att hetsa fram hat mot fattiga greker och fattiga. Problemet kallas rasism. Rasism ut ur våra hjärnor” stod det i ett tydligt budskap till såväl politiker som idrottsvänner och folk i allmänhet.
Flyktingar bjuds in
Fotbollssupportrarnas ställningstagande var vältajmat: Bara en vecka tidigare spreds nyheten om att en buss med flyktingar hade attackerats i staden Heidenau i närheten av Dresden. Justitieministern fördömde efteråt kravallerna mot de 250 asylsökande och sade på Twitter att ”Tyskland aldrig kommer att tolerera att folk hotas och attackeras i vårt land”. När Angela Merkel ett par dagar senare besökte Heidenau sade hon: ”Vi måste se till att vi är tydliga: Det finns ingen tolerans för de som ifrågasätter andra människors värdighet”.
Det är flera tyska fotbollsklubbar som i handling visat att de vill vara en motkraft mot rasisms och hat mot flyktingar. Nyligen bjöd den tyska klubben Borussia Dortmund in 220 personer som flytt till Tyskland från krigets Syrien till en match mot norska Odds Ballklubb. Detta har också FSV Mainz gjort. Nyligen bjöds 200 flyktingar in till en match mot Hannover och i matchen mot TSG Hoffenheim den 18 september kommer 400 biljetter delas ut till flyktingar.
– I en svår tid för de här människorna är detta tänkt som ett litet bidrag till en distraktion från vardagen, skriver Mainz på sin hemsida.
Mainz ingår i ett större socialt projekt i Tyskland för att arbeta för inkludering genom fotboll, ett arbete som alltså också går ut på att inkludera flyktingar. Man har bland annat samlat in pengar för att bygga en lekplats i ett flyktingläger, men är också med och arrangerar språkutbyte och andra aktiviteter.
I mitten av augusti gick Mainz med i det sociala projekt som har initierats av det tyska fotbollsförbundet DFB ”För att omintetgöra fördomar”. DFB etablerade i våras en fond om 1,2 miljoner euro för att stödja olika projekt som riktar sig till flyktingar för att både bidra till integration och hjälpa människor. DFB har sagt att de anser att detta är ”en av de viktigaste uppgifterna i Tyskland just nu”. Projektet har tre grenar, dels ska upp till 600 klubbar delta för att skapa gratis och öppna träningar för flyktingar, dels ska NGO:s, lokala myndigheter och fotbollsklubbar ska samarbeta för att skapa möjligheter för flyktingar. Dessutom har en kampanj dragits igång där spelare och klubbar i Bundesligan deltar.
Skotska fotbollslaget Celtic vill inte vara sämre och kommer att donera pengar till flyktingar efter helgens evenemang. Laget grundades en gång av invandrare för snart 130 år sedan, många var irländare som flydde den utbredda svälten i hemlandet.
– Celtic bildades för att erbjuda nödvändig hjälp i en svår tid och vi känner att det är viktigt att vi finns där på nytt, säger Tony Hamilton, ordförande för Celtic Football Club Foundation.
Celtics ordförande Peter Lawwell säger:
– Ingen av oss kan förstå situationens fruktansvärda fasor men som klubb ville vi visa vårt stöd för de som drabbas.