Startsida - Nyheter

Fotboll: Vinnare ska inte längre utses i serier för ungdomar

Beslutet blev klart i fredags på Svenska fotbollförbundets (SvFF:s) representantskapsmöte. Ordförande Karl-Erik Nilsson förklarar beslutet med att hänvisa till förbundets egna skrivning i sitt etiska dokument. Det handlar om att försöka minska den tävlingshets som präglar även barnidrott. Därför kommer alltså inga seriespelsvinnare att utses i några serier för barn upp till tolv år. Det kommer att gå att söka dispens mot förbudet att utse vinnare till vissa cuper eller turneringar, men det är oklart hur den dispensen kommer att se ut. Det nya regelverket börjar gälla från och med den 1 januari 2017.

Sportkommentatorer som Patrik Ekwall och Martin Åslund har reagerat negativt och menar att det går emot barnens egna drivkrafter. Martin Åslund, Fotbollskanalens expertkommentator säger att även om han som förälder sett problemen med tävlingshets – som han tror är särskilt stor i Stockholmsområdet och handlar om föräldrar i första hand – tror han ändå inte beslutet att förbjuda vinnare av serier är en bra lösning:

- Med all respekt för förbundet som vi vet gör väldigt mycket bra saker, så känns det här som ett beslut som kommer ifrån ett tjänstemannastyre. Ska man summera kan man väl säga att tanken och ”uppsåtet” är gott, men att åtgärden känns lite verklighetsfrånvänt, säger Martin Åslund till Fotbollskanalen.

Även Patrik Ekwall har kritik mot hur det fungerar i dagsläget, men menar att SvFF:s beslut inte kommer åt problemen med framför allt hetsande föräldrar:

– Till viss del straffar man barnen och inte de vuxna som är problemet. De vuxna kommer att fortsätta bete sig likadant om ingen säger till dem att de får sticka därifrån. Det hjälper ju inte att ta bort en tabell, säger han till Expressen och menar att beslutet kommer att leda till problem:

– Barn älskar att tävla och det tycker jag inte att man ska ta ifrån dem.

Beslutet att inte tillåta seriesegrare har förberetts i ett år, efter förslag från Lars Norman, vice ordförande för Dalarnas fotbollsförbund. I Dalarna har man redan kört några år utan att utse seriesegrare, men då för barn upp till elva år. Han är dock kritisk till den dispens som kan komma att omfatta internationella cuper, som Gothia Cup.

– Det blir inkonsekvent om elvaåringarna inte får spela om att bli slutsegrare här men sedan åker till Gothia Cup och där går det hur bra som helst. Det är fortfarande en svensk förening även där med svenska spelare så det finns inget logiskt i att tillåta det, säger han till Sportbladet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV