Startsida - Nyheter

Fotbollschef sparkas efter homofobiskt uttalande

Det är till stöd för damfotbollen som demonstrationer utlysts i Italien den 30 maj och just nu pågår mobilisering i flera av landets största städer. Syftet är att supportrar och herrfotboll samt andra ska delta för att kräva jämlikhet inom fotbollsvärlden. Dessutom vill man försöka ändra på det faktum att medan landet på herrsidan är en av världens toppnationer så är landet på damsidan avsevärt längre ner i rankingen och har inte kvalat till VM de fyra senaste mästerskapen.

Demonstrationerna kommer efter att damfotbollens ställning uppmärksammats efter sexistiska och homofobiska uttalanden av Felice Belloli under ett möte i mars. Efter att hans kommentarer blev kända togs initiativ till demonstrationerna av bland andra Elisabetta Cortani, ordförande för Lazios damer, och Walter Pettinatti med krav på jämställdhet inom fotbollen.

– Det är inte acceptabelt att italiensk proffsfotboll som vunnit VM fyra gånger inte bryr sig om att säkra tillväxten av damfotbollen som i andra länder. Det handlar om landets stolthet och en nationalsport, sade hon rapporterar Fare Network.


Krav på förändring

På onsdagen meddelade tränarfacket och spelarfacket att om inte Belloli tvingades avgå skulle de stoppa cupfinalen. På torsdagen kom beskedet att Belloli sparkas. Enligt uppgift till den italienska nyhetsbyrån AGI ska styrelsens beslut ha varit enhälligt skriver Fotbollskanalen. Det rapporteras också om att Belloni ska ha begått sexuella trakasserier mot två medarbetare och att han har åtalats för detta.

Maria Karlsson som spelar i Brescia menar att Bellolis uttalande är symtom på ett bredare mönster:

– Det får inte stanna vid de här fyra fem orden som han sa, det är ett större problem, inom damfotbollen och inom den italienska kulturen. Det är framför allt andra länder i Europa och Uefa och Fifa som kan sätta press på Italien så att vi får till en förändring, säger hon till Svt.

Belloli har varit ordförande för amatörfotbollen i Italien, det vill säga damfotbollen och de lägre serierna i herrfotbollen. I samband med att det italienska fotbollsförbundet FIGC fick protokollet från Lega Nazionale Dilettantis möte med Bellolis uttalande initierade man en undersökning i förra veckan. Han ska ha sagt: Nu räcker det, vi kan inte hela tiden prata om att ge pengar till de här lesbiska. Belloli nekade till uttalande och hänvisade till att han inte skrivit under protokollet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV