Startsida - Nyheter

Fotbollsspelare i Fifa 16-spel som lanseras i höst

Fotbollsspelen har kommit ut i 23 versioner sedan 1993 men det har alltså dröjt tills nu, mer än 20 år, innan fotbollsspelare som Kosovare Asllani, Caroline Seger, Lotta Schelin, eller stjärnan från USA Abby Wambach finns med. Hittills har det bara funnits herrspelare att välja på. De tolv landslag som har valts ut till Fifa 16 är Australien, Brasilien, Kanada, Kina, England, Frankrike, Tyskland, Italien, Mexiko, Spanien, Sverige och USA.

– Det här är ett stort steg för damfotbollen, det har känts långt bort samtidigt som det varit uppe några år. Känslan var: yes, när jag fick veta att det äntligen skulle bli av. Det var på tiden. Sjukt coolt, säger Kosovare Asllani, som tillsammans med resten av landslaget gör sig redo inför VM-genrepet på lördag i Toronto, till Svenska fotbollförbundets hemsida.


Viktiga förebilder

Och Charlotte Rohlin, till vardags spelande i FC Linköping, säger:

– Fotboll är fotboll och det är bra när man inte gör skillnad. Jag själv hade inga kvinnliga förebilder när jag växte upp. Det var bara män som syntes. Jag tycker det är viktigt att man agerar i takt med att damfotbollen växer. Det känns roligt och lite overkligt att vara en del av spelet.

Nyheten om Fifa 16 är välbehövlig efter veckans Fifa-skandaler, naturligtvis korruptionsskandalen som skakar det internationella fotbollsförbundet men också den mer lokala men också upprörande skandalen att Fifa förbjuder TV4 som sänder fotbolls-VM som inleds i nästa vecka att kalla världsmästerskapet för just fotbolls-VM. I stället har Fifa gett order att kalla mästerskapet för Fifa dam-VM 2015. Kanalen har dock förklarat att även om man kommer att bli tvungen att följa Fifas direktiv i officiella trailers eller reklam så gäller inte det deras egna kommentatorer:

– Om vi säger det i sändningarna kommer vi inte att bli stämda, säger Andreas Odén, exekutiv producent för fotboll på TV4, till Svt nyheter.

Att nyheten om att några av världens bästa fotbollsspelare nu kommer att inkluderas i Fifas fotbollsspel också har orsakat stort missnöje hos vissa män är knappast en överraskning. Den brittiska tidningen the Independent påpekar att vissa män som ger uttryck för sitt missnöje genom sexistiska skämt på sociala medier verkar vara mer upprörda över detta än den utbredda korruptionsskandalen. Och E Online skriver: ”Internetmännen är arga. Och de har all rätt i världen att vara det! Efter sekel, nej eoner av att ha dominerat existensens varenda hörn, från sport till företag till popkultur börjar de förbaskade kvinnorna krypa in. Oförskämdheten hos de där äggstocksbärarna!”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV