Startsida - Nyheter

#fotbollsVM: En särskilt grym sorti för England

Fotboll kan vara alldeles alldeles underbart. Eller alldeles alldeles fruktansvärt. Och slutet på semifinalen mellan Japan och England blev alltså fruktansvärt. England, som inte många trodde på i början av turneringen, har seglat upp som en framgångssaga. För första gången sedan herrarna spelade i Italien 1990 var ett engelskt landslag vidare så långt i ett VM. Laget kallas Lejoninnorna, Lionesses, och har bland annat trendat på sociala medier trots att VM-matcherna även i England sänds mitt i natten då de flesta ligger och sover.

De två första målen, Japans 1-0-mål och Englands 1-1-mål var båda resultat av tvivelaktiga straffar. England gick ut starkt i den första halvlekens första halvlek och Jodie Taylor, som gjorde ett av målen när England vann över Kanada i kvartsfinalen förra helgen, hade målchans redan efter 48 sekunder. Efter en dryg halvtimmes spel fick Japan sin straff när vänsterbacken Claire Rafferty hade ner Saori Ariyoshi. Tveksamheten i straffen berodde på att situationen inleddes utanför straffområdet, även om Ariyoshi föll i straffområdet, en liknande situation som den USA fick straff för i semifinal nummer ett. Lagkapten Aya Miyama tog sin tid i ansatsen och satte den lugnt bakom Englands målvakt Karen Bardsley.


”Det grymmaste jag sett”

Det dröjde dock inte länge innan England fick chans att kvittera efter ett mycket ifrågasatt djupdyk av lagkaptenen Stephanie Houghton som renderade laget en straff, än mer tveksam än Japans. Men det fanns inget av tveksamhet när Fara Williams la straffen bara någon minut innan halvtidsvilan. Sett till matchen i helhet hade dominerade Japan bollinnehavet med 62 procent mot Englands 38 procent, men England hade fler vassa målchanser, elva mot två. Andra halvlek böljade något, England pressade Japan tidvis, men tappade fokus när Lucy Bronze (som har Tough som mellannamn) – som satte ett hyllat långskott mot Kanada – skadades och fick gå av plan. Japan fick flera chanser när Mana Iwabuchi byttes in i 70:e matchminuten. England började dock pressa Japan på nytt och när matchen såg ut att gå till förlängning var det fördel England. Så. Efter två tilläggsminuter spelade får Japan ett anfall och backen Laura Bassett måste bryta och rensa undan. Men bortrensningen blir i stället en boll som tar i ribban och studsar över mållinjen.

TV4:s ena kommentator, Daniel Kristiansson, sade i sändningen att detta var det grymmaste han sett hända en spelare i VM-sammanhang, och på sociala medier som Twitter var det också många som reagerade på liknande sätt. Fotbollsskribenten Dan Lauletta skrev: ”Jag följer fler sporter än de flesta och det där den tuffaste saken jag sett hända en spelare någonsin” på Twitter. Sportskribenten Jessica Luther delade Bassetts Twitterkonto med uppmaning till att skriva något stöttande till henne. Omkramad av en lagkamrat tog Bassett sig över planen. Direkt efter matchen gav Englands förbundskapten Mark Sampson en intervju med BBC som satte ord på känslorna:

– Det är hjärtekrossande. Jag är så stolt över dem, sade han och svarade när han fick frågan om vad han sagt till spelarna:

– Jag har sagt åt dem att det är okej att gråta. De gav allting på planen och det är ett mycket tufft sätt att bli utslagen på.

– Hon har varit enastående genom hela turneringen och vi kommer att finnas där för henne. Den som känner Laura är privilegierade av att ha henne i sitt liv. Hon är en förebild för varje spelare i laget. Hon är en hjälte, en absolut hjälte, och det är så hon kommer att bli ihågkommen, sade han till BBC.

Samtidigt som många kände med England och Laura Bassett i synnerhet så innebar målet naturligtvis stora glädjescener på den japanska sidan. De regerande världsmästarna är nu åter i VM-final. Och möter återigen USA som de vann emot 2011, men förlorade emot i OS-finalen året därpå. Matchen spelas natten mot måndag svensk tid, och matchen om bronset mellan Tyskland och England spelas på lördag.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV