Natten mot söndag svensk tid besegrade England värdnationen Kanada i fotbolls-VM. 1,6 miljoner engelska tv-tittare såg matchen som tog laget vidare till semifinal. I och med det blev laget historiskt eftersom England bara vid två tillfällen tidigare gått vidare till semifinal i VM-sammanhang. Senast var 1990 då herrlandslaget hamnade på en fjärde plats. Årets VM kan innebära ett viktigt genombrott i fotbollens förlovade land.
Det som för Kanada blev en mardrömsstart på den viktiga matchen blev för England en glädjefylld rivstart. Efter drygt tio minuter satte Jodie Taylor 1-0, bara ett par minuter senare satte Lucy Bronze 2-0 till Vancouverpublikens bestörtning. Jodie Taylor som för första gången under VM-turneringen var med i startelvan, och Lucy Bronze i matchen mot Norge hade fått engelsmännen att smälta genom sitt stenhårda långskott som norska målvakten Ingrid Hjelmseth inte hade chans att stoppa.
Men både intresset och lagets prestationer har vuxit under turneringen. För bara en dryg vecka sedan ställde sig tidningen the Guardian frågan varför det intresset för VM var så litet just i Storbritannien, i stark kontrast till USA, Kanada, flera europeiska länder, liksom Colombia, där VM uppmärksammats stort. I artikeln pekar man på att tv-bolaget BBC placerat sändningen av Englands viktiga match mot Colombia, den sista i gruppspelet och den som skulle avgöra om England skulle gå vidare till åttondelsfinal, i den lilla kanalen BBC3 som bara går att se online. Ett par matcher senare och BBC har insett att intresset för fotboll är stort har kanalen flyttat den kommande semifinalen mot Japan som spelas på onsdag till den primära kanalen BBC1.
Journalisten och författaren Carrie Dunn har skrivit en bok om den engelska allsvenskan, liksom Damallsvenskan kallad Women’s Super League snarare än endast Super League. Hon tror att utvecklingen vad gäller intresset för fotbollen under detta VM kan bli avgörande.
– Detta skulle kunna bli förändra spelplanen, men det måste följas upp. Det har alltid argumenterats att folk inte är intresserade, men det här visar att de är det. Det här är en möjlighet att få hela nationen bakom dem och få de där pengarna investerade.
Men om fotbollen får sitt stora genomslag nu även på damsidan så är det inte första gången det sker. I början av förra seklet var den oerhört populär och samlade tiotusentals besökare. Den var så populär att det engelska fotbollsförbundet Football Association, irriterade över konkurrensen som herrfotbollen utsattes för, förbjöd alla lag inom FA att upplåta sina planer till damlag. I princip innebar detta ett förbud av damfotboll i England fram till 1971.