Startsida - Nyheter

#fotbollsVM: Målfest när Tyskland mötte Elfenbenskusten

Det blev hela 10-0 till Tyskland mot Elfenbenskusten i söndagens andra VM-match. Helt oväntat var nu detta inte då Elfenbenskusten är debutanter i VM-sammanhang. Från förra VM 2011 som hölls just i Tyskland har VM 2015 vuxit med sex lag, från 18 till 24. Redan efter tre minuter gjorde Tyskland sitt första mål genom Celia Šašić, som till vardags spelar i Frankfurt som vann Champions League i mitten av maj. Det var också Šašić som gjorde 2-0 drygt femton minuter in i matchen. 3-0 gjordes av Anja Mittag som fram tills nu har spelat i FC Rosengård, men som efter VM kommer att byta klubb till franska PSG.

Och sedan, efter en halvtimme, gjorde Šašić sitt tredje mål och hade lyckats med ett snabbt hattrick. Men rekordet på snabbaste hattrick i VM-sammanhang kom hon inte i närheten av. Det snabbaste hittills stod Mio Otami från Japan för 2003 då hon gjorde tre mål på åtta minuter. I andra halvlek dröjde det något innan målfesten fortsatte men det kom igång när Anja Mittag upprepade Šašićs bravad och gjorde sitt eget hattrick och gav Tyskland ledningen med 6-0. Det var tredje gången någonsin i VM-sammanhang som två spelare i samma lag gjorde hattrick, Brasilien har gjort det, och Tyskland har lyckats med det för andra gången nu.

Elfenbenskusten visste att de skulle få det tufft. Laget är rankat på plats 67 att jämföra med Tyskland som är rankade som bäst i världen. Trots de många målen gjorde Elfenbenskustens målvakt Dominique Thiamale många fina räddningar, och hade det inte varit för hennes insats i målet hade målstatistiken lätt kunnat ha blivit rekordstor. Tyskland innehar rekordet för flest gjorda mål i en VM-match, 11-0 mot Argentina. Men Tysklands förbundskapten, Sara Neid sade att hon inte hade något rekord i tankarna under matchen. Simone Laudehr, Sara Däbritz och Melanie Behringer gjorde mål och slutligen – efter många målchanser – fick Alexandra Popp sätta 10-0 på en snyggt lagd frispark.