Startsida - Nyheter

#fotbollsVM: Oavgjort i ödesmatchen mot Australien

Klockan 02.00 svensk tid och det var avspark mellan Sverige och Australien i fotbolls-VM i Edmonton i Kanada. Den svenska startelvan var densamma som mot USA i helgen: Hedvig Lindahl, Elin Rubensson, Amanda Ilestedt, Nilla Fischer, Jessica Samuelsson,Sofia Jakobsson, Lisa Dahlkvist, Caroline Seger, Lina Nilsson, Therese Sjögran, Lotta Schelin. Det var en match som Sverige var tvungna att vinna för att vara säkra på att gå vidare till åttondelsfinal. Men efter bara fyra minuter kom det som inte fick hända, Australiens vassa spelare Lisa De Vanna, hon som alla varnat för inför matchen, fick en långboll och löpte sig fri framför Hedvig Lindahl i det svenska målet och säkrade Australiens ledningsmål. Det kändes som att det skulle bli en tung och svår kamp eftersom det var Australien som inledde starkast och kunde pressa Sverige.

Men Sverige kämpade sig in i matchen och efter en dryg match kunde Sofia Jakobsson på högersidan gå själv, tog sig förbi en australiensisk försvarare och fick in ett bra skott på mål som Australiens målvakt Brianna Davey inte kunde ta och Sverige kunde kvittera. Därefter hade Sverige flera farliga målchanser. Amanda Ilestedt fick till en snygg nickning efter en svensk hörna som gick bara något till vänster om målet. Sedan var det Caroline Seger som hade kunnat ge Sverige ledningen men hennes skott hamnade rakt på målvakten. Och sedan hade både Sofia Jakobsson och Lotta Schelin en jättechans att göra 2-1-målet men målvakten var i vägen igen.

Andra halvlek kom Australien på nytt in som det starkare laget, de tog kommandot och pressade Sverige som inte fick till spelet, som tappade passningar och inte fick till sitt anfallsspel. Förbundskapten Pia Sundhage bytte in Kosovare Asllani och Sara Thunebro i slutet av andra halvlek men det förändrade inte matchbilden. Matchen slutade oavgjort efter ett svenskt spel som inte alls fungerade i andra halvlek. Efter tre matcher i gruppspelet har Sverige nu tre poäng efter tre oavgjorda matcher. För att Sverige ska få spela vidare hänger det nu på hur det går i andra grupper. Om Colombia slår England så går Sverige vidare, och om Sydkorea och Spanien spelar oavgjort så går Sverige vidare och om Brasilien vinner mot Costa Rica är Sverige också vidare. Blir det däremot 1-1 mellan Brasilien och Costa Rica kan det avgöras genom lottning. Och: går Sverige vidare väntar tufft motstånd i form av världsettan Tyskland.