Startsida - Nyheter

#fotbollsVM: Oavgjort mellan Sverige och Nigeria

Innan matchen hade stort fokus lagts på Nigerias fysiska spel. Dessutom hade Nigerias individuellt skickliga spelare lyfts fram. Men det var inte bara ett individuellt skickligt lag utan ett lag som snabbt kunde ställa om och göra snabba djupledslöpningar med ett överflöd av vassa anfall.

– Utav detta ska vi resa oss, den här fotbollen är inte bra. Nigeria spelar bra men vi kan bättre och det ska vi visa i nästa match, sade förbundskapten Pia Sundhage till TV4 direkt efter matchen.

I Sverige har fokus legat på problemen i försvaret – Sverige har släppt in väldigt många mål under vårens landskamper – och det fanns också stora problem under kvällens match. Mittbacken Nilla Fisher låg visserligen bakom det första svenska målet genom en luftstrid som sedan tog på en nigeriansk spelare, och 2-0-målet. Båda målen gjordes efter hörnor av Therese Sjögran. Sverige kunde gå till halvtidsvilan med en tvåmålsledning men chockades i andra halvlek när Nigeria gör två snabba mål genom först Ngozi Okobi och sedan den hyllade stjärnan Asisat Oshoala som utsetts till världens bästa fotbollsspelare av BBC. Det tredje nigerianska målet stod Fransisca Ordega för när bara minuter återstod av matchen.

Det svenska försvaret bjöd Nigeria på flera anfall genom missar men också genom att vara långsammare än Nigeria, och mot slutet av matchen hade mittbacksparet Emma Berglund och Nilla Fischer båda krampkänningar och Berglund byttes ut, vilket naturligtvis skapar stor oro inför de kommande matcherna då det svenska landslaget redan är mycket skadedrabbat. Nilla Fischer fick senare flytta upp till mittfältet och Linda Sembrant hoppa ner till backlinjen, och att båda spelarna i mittbacksparet fick bytas ut eller förflyttas rörde naturligtvis till det.

Men det svenska mittfältet hade också många problem, Caroline Seger, vanligtvis den säkra spelmotorn i laget slarvade bort bollen i passningsspelet. Och i anfallet fick varken Sofia Jakobsson eller Lotta Schelin till spelet, och Lotta Schelin var märkbart anonym matchen igenom. Roligt var att inhopparen Linda Sembrant gjorde mål efter ett snyggt svenskt anfall, det var hennes femte landslagsmål.

Matchbilden påminde delvis om landskampen mot Danmark i våras, också ett lag som Sverige på papperet skulle slå men där resultatet blev 3-3 och skador. Sverige gick då till halvtidsvila med en 1-0-ledning men Danmark chockade med två snabba mål i andra halvlek. Sverige hämtade upp och tog ledningen igen men tappade den och Danmark kunde kvittera.