Startsida - Nyheter

#fotbollsVM: Svensk seger i genrepet mot Holland

Försvarsspelet stod i fokus inför genrepet. Det är i försvaret som det svenska landslaget har haft problem under hela våren, med bland annat förlusten mot Schweiz och oavgjort resultat mot Danmark. Det var också missar i försvaret som gav Holland ledningen i första halvlek. I en snabb omställning kunde Holland gå till anfall, Sveriges målvakt Hedvig Lindahl gjorde en strålande räddning i första läget, men den holländska anfallaren Manon Melis blev fri, till stor del för att Therese Sjögran inte följde med hela vägen, och kunde på en retur göra mål och gav Holland ledningen med 1-0 i slutminuterna av första halvlek.

I andra halvlek fick Sverige till ett bra anfall genom fint samspel mellan Sofia Jakobsson och Lotta Schelin. Jakobsson spelade Schelin fri, men holländska målvakten Loues Geurts rusade ut och fick Schelin ur position. Men kort därefter blev Schelin frispelad på nytt och då satte hon kallt målet och Sverige kvitterade. Sedan kunde Sverige ta ledningen genom ett snyggt skott på volley från Kosovare Asllani och en holländsk målvaktstavla, Geurts såg ut att tro att bollen skulle hamna utanför målstolparna men i stället studsade den in. Bara sekunder efter 2-1-målet tvingades domaren avsluta matchen då ett kraftigt åskväder drog in med blixt och en stor knall. Det har tydligen varit flera olyckor på plan i samband med åskväder tidigare så Kanada har strikta regler kring detta, därför avbröts matchen omedelbart och enligt regelverket får en match som avbryts av åskväder inte återupptas förrän tidigast en halvtimme efter den sista blixten/knallen.

Liten innan midnatt svensk tid kunde matchen återupptas och spelas färdigt. Malin Diaz och Olivia Schough fick efter uppehållet kliva in och Asllani och Sjögran klev av. Sverige drabbades också av ännu en skada. Emma Berglund, som har haft känningar tidigare, fick ont i baksidan av låret och fick gå av plan. Senare fick också Nilla Fischer bytas ut. Ett tag såg det också ut som Caroline Seger blivit skadad efter en smäll av holländska Danielle van de Donk. Hon tog sig för vänsterknäet flera gånger och verkade inte kunna löpa obehindrat i första halvlek, men hon kunde ändå fortsätta spela i andra halvlek och verkade inte ha skadats.

Matchen var det artonde mötet mellan Sverige och Holland, Sverige har vunnit 10 gånger, förlorat 4 och 4 gånger har det blivit oavgjort.