Prenumerera

Logga in

Fransk public service i kris

Medan hoten mot yttrandefriheten återigen debatteras i Frankrike i samband med terrorgruppen IS cyberattack mot TV-5 befinner sig fransk public service i kris. Radio France har i dag, fredag 10 april, varit i strejk i 23 dagar – den längsta strejken någonsin på denna institution. Det här är vad konflikten handlar om.

Till ytan gäller strejken en omstruktureringspaket som skulle leda till hundratals uppsägningar, nedbantning av lokala radioprogram och nedläggning av egna orkestrar. På djupet handlar det om en politisk förändring i fråga om public service: från att ha omhuldats som demokratins grundpelare och nationens stolthet till att betraktas som en onödig post i budgeten som kan bantas ner.

Radio France består av sju kanaler: France Inter, France Info, France Culture, France Musique, France Bleu, FIP och Le Mouv’. Dessa kanaler är välkända hos allmänheten och har solida lyssnarskaror. Omstruktureringen sägs vara en ekonomisk nödvändighet och leds av Mathieu Gallet, som snabbt har gjort sig impopulär hos både anställda och allmänhet och de senaste dagarna hamnat i hetluften i franska medier.

Ekonomisk versus medborgerlig rationalitet

Ludovic Piedtenu är journalist på France Culture. Han godtar inte den ekonomiska rationaliteten som hänvisas till i försvaret av omstruktureringarnas nödvändighet. Han vänder i en intervju publicerad i tidningen Liberation på logiken i Mathieu Gallets ord om att det handlar om en ”massa pengar”. Det är just vad det gör, menar Piedtenu, ”det handlar om att vi behöver en ’massa pengar’ för att finansiera Radio France”. Enligt honom började krisen egentligen för 11 år sedan genom en reform som tvingade Radio France att betala hyra till staten för sina egna lokaler – som ägs av staten. Radions budget ska gå till att producera radio, menar Piedtenu, inte till att betala för lokaler.

Radio Frances budget är proportionellt lägre än dess brittiska, tyska och skandinaviska motsvarigheter, trots att den är en av de största kulturinstitutionerna i Europa med sina över 4000 anställda. Budgeten beräknas överskridas med 21 miljoner euro under 2015.

De strejkande kräver att staten går in och långsiktigt löser den ekonomiska krisen genom att öka radions budget. Regeringen måste påminnas om att Radio France är offentlig egendom säger Piedtenu, som hoppas att den franska radion inte ska gå samma öde till mötes som den grekiska.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV