Nyheter

#giff: Mitt på mörka dan vinner Black is the new black

“En alldeles unik filmidé som visar på vikten av att som filmskapare våga var modig.” Så avslutades juryns motivering när vinnarna i manustävlingen Black is the new black presenterades på lördagen. "Mitt på mörka dan" beskrevs som en manus om fem personer med olika bakgrund, olika perspektiv och olika liv vars berättelser vävs samman till en historia. Meron Mangasha, Aron Levander och Senay Berhe tilldelades 150 000 kronor för att utveckla sitt långfilmsmanus.

Black is the new black är Svenska filminstitutets manustävling som utlystes 2014. Syftet är att priset ska få folk att tänka nytt och annorlunda om vilka filmer man kan göra. Man ville på det sättet hitta berättelser som bryter med rasstereotypa bilder och schabloner om Afrika, afrikaner eller den afrikanska diasporan. De oböjliga och envetna klichéerna om afrikaner och Afrika som ändå fanns representerade i några av de manus man hade fått in. Det var manus som handlade om hjälpsökande och flyktingar, om krig, fattigdom och svält. Karim berättade att de hade fått in 42 valbara manus, och han hoppades att initiativet skulle leda till fler berättelser och manus.

- Berätterlserna har alltid funnits, och berättarna har alltid funnits, så vi får hoppas att det här fortsätter, sade Meron Mangosha, den av manusförfattarna som fanns på plats på Pustervik i Göteborg för att ta emot priset.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV