På måndagen, den 7 december, inleddes en fyra dagar lång, internationell konferens om genus och medier i Genève. De första två dagarna handlar om globalt samarbete och att bygga ramarna för stöd till arbete som främjar jämställdhet i medierna lokalt, regionalt och globalt. Onsdagen och torsdagen är vikta för den globala alliansen för jämställda medier (GAMAG).
Tanken är att de båda konferenserna ska bli avstampet för ett intensifierat arbete för jämställdhet i medierna. Bland deltagarna finns medieaktörer, regeringar, FN-organ, fonder och program för internationellt samarbete, nationella och regionala biståndsorganisationer, privat sektor och företrädare för civilsamhället.
Under konferensen om utvecklingssamarbete utforskas utökade möjligheter att söka och erbjuda stöd för aktiviteter som främjar jämställdhet i medierna, i synnerhet sådana projekt som faller inom ramen för GAMAG. I ett av öppningstalen på måndagen konstaterade Unescos vice generalsekreterare Getachew Engida att jämställdhet – som så många andra mänskliga rättigheter – bygger på vanligt sunt förnuft, och ändå fortfarande något så ovanligt.
Christiane Amanpour, internationell chefskorrespondent på CNN och nyhetsankare på ABC News globala affärer, samt en av Unescos goodwill-ambassadörer för yttrandefrihet och journalisters säkerhet, uttalade sitt stöd för konferensen i ett videoinspelat meddelande, och framhöll vikten av att stärka kvinnors ställning på redaktionerna.
En av journalisterna, och medieaktivisterna, på plats är Mahassen Al-Emam, som 1994 blev Jordaniens första kvinna på en chefredaktörspost. Hon startade en kvinnokommitté inom landets publicistklubb, dels för att stärka kvinnor i deras arbete inom jordanska medier, dels för att kunna hålla kontakt med kvinnor i journalistiken över hela arabvärlden.
När hon ville bana väg för fler kvinnor att bli journalister genom särskilda utbildningar och stipendier tog det stopp. Styrelsen avslog hennes förslag, så 1999 grundade hon Arab Women Media Center i Amman.
Hållbar utveckling
GAMAG är en allians som FN:s utbildningsorgan Unesco tog initiativ till 2013 och som nu ska ha sin första kongress, eller generalförsamling som de högsta beslutande organen inom FN-systemet kallas. Den bildades som reaktion på att av de mål som världens länder åtagit sig genom kvinnokonventionen och dess handlingsplan Pekingplattformen är det som gäller genus och medier det allra minst efterlevda. Det konstaterades i utvärderingarna som gjordes inför Pekingplattformens 20-årsjubileum och kvinnokommissionens sammanträde i mars i New York.
GAMAG-alliansen försökte då få igenom ett specifikt mål, och i brist därpå indikatorer för att följa utvecklingen, när det gäller genus och medier i de nya hållbarhetsmål som nu har antagits av FN:s medlemsländer. Detta arbete lyckades inte. Däremot finns det bland målen för den globala utvecklingen andra skrivningar som stödjer bildandet av allianser – inte minst för jämställdhet vilket trots förväntat motstånd blev ett av de självständiga målen i post 2015-agendan. Detta ligger också i linje med vad som eftersträvas det avsnitt i mål 16 som berör tillgång till information och beskydd för grundläggande rättigheter, samt mål 17 som handlar om att stärka globala partnerskap för hållbar utveckling.
Outnyttjad potential
Bland deltagarna märks en frustration över att det trots så många decennier av forskning som tydligt visar hur kvinnor, trots vissa förbättringar, förblir konstant underrepresenterade i såväl produktionen av nyheterna som i dess innehåll. Dessutom består obalansen i det material som produceras på internet, trots de möjligheter att nätverka och bygga allianser som sociala medier inneburit.
Mediernas potential som främjare av jämställdhet och lika tillgång till yttrandefrihet och information, oavsett kön, är alltså fortfarande i stor utsträckning outnyttjad. Mycket av den kunskap och de verktyg som behövs för att åstadkomma förändring finns redan att tillgå. Huruvida GAMAG kommer att lyckas bygga den struktur som krävs för att få fart på de aktörer som kan omsätta ord till handling.