Nyheter

Hanin Zoabi kan hindras från att ställa upp i val i Israel

Beslutet kommer att överklagas till Israels högsta domstol och sannolikheten är hög att det kommer att rivas upp. Israels justitiekansler har tidigare avrått valkommittén från att diskvalificera Hanin Zoabi. Hennes uttalanden har varit radikala och ”oroväckande” menar justitiekanslern men det finns inte tillräckliga bevis för att hon skulle stödja väpnad kamp mot Israel, som är skäl för hindra någon att ställa upp i valet, skriver den israeliska tidningen Haaretz.

– [Avigdor] Liberman och [Yariv] Levin använder ofullständiga citat för att hävda att jag stödjer väpnad kamp, men de har aldrig kunnat använda några citat från mig för att visa att jag stödjer väpnad kamp. Jag har citerats som att jag stöder folklig kamp, vilket jag gör. Folklig kamp liksom internationella påtryckningar är legitima metoder, sade Zoabi i samband med att valkommittén behandlade fallet på torsdagen, rapporterar Haaretz.

Zoabi som är israelisk palestinier från Nasaret har länge varit kontroversiell inom framför allt den israeliska högern, bland annat då hon deltog i den humanitära Ship to Gaza-konvojen och fartyget Mavi Marmara 2010 som bordades av israelisk militär på internationellt vatten och då nio turkiska medborgare ombord dödades. I samband med det blev hon anklagad för att vara terrorist och förrädare. I somras blev hon suspenderad och har sedan dess inte fått tala i Knesset även om hon får närvara. Skälet till suspenderingen rörde ett uttalande i samband med att tre unga israeler kidnappades och dödades av en grupp palestinier på Västbanken.


Längsta suspenderingen någonsin

Hon sade i en intervju att hon inte ville kalla kidnapparna för terrorister, men hennes uttalande blev också tolkat som att hon stödde morden, vilket hon sade i samma intervju att hon inte gjorde. Reaktionen blev stark och flera Knessetledamöter krävde att hennes medborgarskap skulle dras in. Detta hände i juni och kort därefter kidnappades en ung palestinier i Jerusalem, Mohammed abu-Khdeir, av israeler som sedan brände honom till döds. Händelserna var en del av upptakten till Gazakriget mellan Hamas och Israel i vilket 2 100 palestinier dödades varav nästan 500 barn, 69 israeler dödades varav fyra civila.

I juli inleddes en polisutredning av Zoabi, misstänkt bland annat för att för uppvigling genom att kalla poliser för förrädare. När det beslutades att hon skulle åtalas för uppvigling suspenderades hon i väntan på att fallet skulle prövas i rätten. Suspenderingen förlängdes av Knessetledamöterna i november i ytterligare tre månader med en överväldigande majoritet av rösterna och Zoabi är den ledamot som suspenderats längst någonsin i Israel, skriver sajten Mondoweiss. Efter hennes uttalande förra sommaren ådrog hon sig på nytt hat och hot, hon har dödshotats upprepade tillfällen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV