Kritiken mot regeringens budget är hård från de organisationer som företräder personer med funktionsvariationer. Framförallt när det gäller arbetsmarknadspolitiska åtgärder samt den njugga uppräkningen av assistentersättningen.
– Tyngdpunkten på lönebidrag och Samhallanställningar gör att budgeten befäster en fördomsfull bild av personer med funktionsnedsättning, säger Peter Andersson, opinionsbildare på Lika unika.
Av de 367 132 personer som är inskrivna på Arbetsförmedlingen är ungefär en fjärdedel personer med funktionsnedsättningar, enligt Peter Andersson på Lika unika, Federationen mänskliga rättigheter för personer med funktionsnedsättning.
– Det är uppseendeväckande att regeringen inte gett Arbetsförmedlingen tydliga mål för att arbeta med den gruppen, säger han.
Peter Andersson är tydlig med att både Samhall och lönebidrag både behövs och är bra, men efterlyser en faktisk politik som lever upp till FN:s konvention om mänskliga rättigheter som Sverige skrivit under. Det handlar om rätt till delaktighet och ett tillgängligt samhälle.
– Offentliga sektorn borde ligga i framkant och visa vägen. Vi vill ha riktiga jobb inte projektanställningar, säger Peter Andersson.
Räcker inte
Assistentersättningen ska, enligt budgeten, räknas upp med 1,4 procent av schablonbeloppet.
– Det går inte att anordna personlig assistans som håller i kvalitet med så låg ersättning, säger Katarina Bergwall, verksamhetsansvarig på STIL, Stiftarna av Independent Living i Sverige.
Uppräkningen innebär att assistansersättningen höjs med fyra kronor per timme, enligt Katarina Bergwall.
– Det är mindre än vad slopandet av den lägre arbetsgivaravgiften för unga ger i ökade kostnader och sedan tillkommer resultatet av avtalsrörelsen. Pengarna kommer inte att räcka, säger hon.
Också Katarina Bergwall irriteras över ensidigheten i satsningar på lönebidrag och Samhall.
– Hela arbetsmarknaden ska naturligtvis vara tillgänglig.
Det delade huvudmannaskapet mellan kommun och stat vållar också bekymmer. Enligt LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, har alla som omfattas av densamma rätt till goda levnadsvillkor. Men inte sällan tolkar kommunerna det olika, risken för rättsosäkerhet är betydande.
– Staten borde ha ensamt huvudmannaskap, säger Katarina Bergwall, eftersom det är staten som ansvarar för att de mänskliga rättigheterna efterlevs.
Rätt till gott liv
Stig Nyman, ordförande på Handikappförbundet, uttrycker till Dagens Omsorg, besvikelse över att statsbidraget till brukarorganisationerna inte höjs med mer än 6 miljoner.
Han är även kritisk till att regeringen inte säger något om att utforma samhället utifrån människors olikheter i satsningen på bostadsbyggande och i satsningar på infrastruktur.
– Om man bygger utifrån människors olikheter, så blir det långsiktigt hållbart, säger Stig Nyman.
Anne Lönnermark, förbundsordförande på Autism- och Aspergerförbundet, är bekymrad över att de med autism och utvecklingsstörning är helt bortglömda.
– Det handlar om 25 000 personer i landet, varav de flesta lever på eller under existensminimum, säger hon.
– Vi kan inte bara ha en politik där rehabilitering syftar till återgång till arbete. För den här gruppen är det helt enkelt inte möjligt, men de har också rätt till ett gott och meningsfullt liv, säger Anne Lönnermark.