Startsida - Nyheter

Hbt-socialdemokrater kräver: Avskaffa transportsansvaret!

Fler och säkra vägar bort från krig och terror, det vill hbt-socialdemokrater se genomföras, och konstaterar i ett pressmeddelande i dag:

”Att söka asyl är en mänsklig rättighet, som ska prövas individuellt. Bedömningen av asylskäl ska göras rättssäkert av myndigheter, inte av flygbolagens receptionister. Därför måste transportörsansvaret genast avskaffas.”

Hbt-socialdemokrater kräver också att det ska bli möjligt att söka asyl även i länder som inte tillhör EU:s gränsstater. Detta genom en revidering av Dublinförordningens krav att asylprövning i första ankomstland. Dublinförordningen leder enligt hbt-socialdemokrater till att asylsökande koncentreras till EU:s gränsstater, och att stater på grund av belastningen värjer sig genom att bygga allt högre murar vid EU:s yttre gränser.

Mer ur pressmeddelandet:

Rädsla. Desperation. Chock. Ilska. Snart sagt varje vecka, varje dag, rapporteras om nya dödsfall bland människor på flykt från krig och terror. På väg mot säkerhet, trygghet och ett bättre liv.

Den största flyktingvågen sedan andra världskriget pågår just nu. Flyktingvågen har sitt ursprung i en rad konflikter som pågått i flera år. Mediebevakningen handlar tyvärr mest om migrationen snarare än det lidande som man tvingas fly från. Människor flyr i undermåliga båtar, hänvisade till organiserad brottslighet i form av hänsynslösa människosmugglare och riskerar sina liv för en tillvaro i trygghet och säkerhet. Sverige och EU skickar räddningsbåtar till de som redan kapsejsat i Medelhavet. Det är förvisso bra att rädda människor i nöd men snarare än att rädda folk som är i dubbel nöd måste det tillskapas fler och säkra vägar bort från krig och terror.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV