Tillgänglighetsaktivisten Vilhelm Ekensteen och medieforskaren Ulla Carlsson har utsetts till hedersdoktorer av samhällsvetenskapliga fakulteten i Lund.
I ett pressmeddelande konstaterar fakulteten att det var i debattboken På folkhemmets bakgård från 1968 som Ekensteen för första gången utmanade den traditionella handikappolitiken, som han menade byggde på välgörenhet och välvillig paternalism gentemot personer med funktionsnedsättning. Han har också engagerat sig i debatten om fosterdiagnostik och drivit frågor om personlig assistans och LSS-reformen. ”Det är ingen överdrift att säga att han har revolutionerat svensk funktionshinderpolitik”, står det i motiveringen till utnämningen, liksom att hans verksamhet i Lund bidragit till ”att göra Lund till ett centrum för intellektuellt arbete kring funktionshinder och funktionshinderpolitik”.
Ulla Carlsson är verksam vid Göteborgs universitet och har byggt upp Nordicom, ett nordiskt centrum för media och kommunikationsforskning som bland annat ger ut en årlig mediebarometer. Hon är enligt samhällsvetarfakulteten i Lund ”den enskilda person som betytt mest för svensk och nordisk medieforskning”. Under 2015 tillträder Ulla Carlsson UNESCO-professuren för yttrandefrihet, medieutveckling och internationell politik och kommer under fyra år att skapa möteplatser mellan forskningen, politiken och praktiken på dessa områden.