Nyheter

Het debatt om Nato

Remisstiden för synpunkter på regeringens samarbetsavtal med Nato, det så kallade värdlandsavtalet, gick ut i veckan.

Med anledning av den senaste tidens larm om ökade militära försvarsbehov och den omsvängning som skett i opinionen om Natomedlemskap som de stora dagstidningarna undersökt och rapporterat om, arrangerades fem debattdueller på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm på onsdagen. Debattörernas motsatta ståndpunkter tydliggjordes, och en sak tycktes såväl Natoförespråkare som de som anser att Sverige ska stå utanför vara ense om – att nuvarande hållning är en form av hyckleri.

Bland annat möttes Gudrun Schyman, partiledare (Fi) och Birgitta Ohlsson, riksdagsledamot (FP) och tidigare EU-minister i en het debatt om Nato och feministisk utrikespolitik.

Nato kontra FN debatterades av Pierre Schori, tidigare socialdemokratisk biståndsminister och FN-ambassadör, och Mike Winnerstig, säkerhetspolitisk analytiker och ledamot i Krigsvetenskapsakademien.

Sven Hirdman, tidigare stats­sekreterare i försvarsdepartementet och ambassadör i Moskva, ledamot i Krigsvetenskapsakademien, debatterade relationen till Ryssland. Motståndare i den duellen var Linda Nordlund, försvarsbloggare, styrelseledamot i Folk och Försvar och tidigare ordförande i Liberala Ungdomsförbundet.

Hans Blix, tidigare utrikesminister och generaldirektör för IAEA, mötte Karin Enström, riksdagsledamot (M) och tidigare försvarsminister i en debatt om säkerhetspolitik och kärnvapen.

Stina Oscarson, dramatiker, samhällsdebattör och initiativtagare till Natoutredningen, debatterade huruvida det går att kriga sig fram en friare värld med Katarina Tracz, opinionsbildare och chef för liberala tankesmedjan Frivärld

Hela programmet webbsändes och kan ses via Kulturhuset Stadsteaterns hemsida.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV