Startsida - Nyheter

Högern tar plats i Argentina

Söndagens val i Argentina var historiskt. Efter tolv år med en peronistisk regering kommer det nu att ske ett maktskifte – från vänster till höger. Kvinnorättsaktivister ser valresultatet som ett nederlag. Elina Pahnke rapporterar från Buenos Aires.

På söndagskvällen stod det klart. Daniel Scioli fick se sig besegrad med sina 48,4 procent mot Mauricio Macris 51,4 procent.

Den nya presidenten och hans parti Propuesta Republicána fick 12,9 miljoner röster.
Mauricio Macris anhängare ser honom som förändringens ansikte.

Motståndarna är istället rädda för de nedskärningar som kommer att ske inom välfärden och tror att Mauricio Macris vinst kommer att leda till en ökad fattigdom i landet.
Författaren Mabel Bellucci, författare, aktivist med en viktig roll i den argentinska aborträttsrörelsen, är skeptisk mot Mauricio Macri. Hon säger att oavsett vem som hade vunnit valet hade det varit ett slag mot kvinnorna, eftersom ingen för en feministisk politik, men att Mauricio Macri är ett betydligt värre alternativ.

– Det är inte så stor skillnad gällande vissa saker. Båda kandidaterna är emot abort. Skillnaden ligger i makroekonomin. Macri är en företagare som har nära relationer till multinationella företag och som vill ha närmare relationer till USA, säger Mabel Bellucci.

Argentinas utbildningsväsende kommer att förändras en hel del, enligt författaren. Argentinas långa historia av statliga skolor kommer nu att ersättas av privatiseringar.

Förflutet i diktaturen

Efter valet demonstrerade folk mot presidenten på Plaza de Mayo med budskap som ”Macri: du är diktaturen”.

Presidenten kommer från en förmögen familj vars företag Socma tjänade stora pengar på militärdiktaturen i Argentina. När diktaturen föll hade familjen expanderat från att äga sju företag till att äga 46 företag.

Mabel Bellucci tror att mycket av det som Argentina har uppnått när det gäller mänskliga rättigheter kommer att raseras i samband med högerns styre.

– Även om Scioli också är ett dåligt alternativ för kvinnorna i Argentina så har vi åtminstone byggt upp ett stort feministiskt nätverk inom peronismen och vänstern. Det finns inte överhuvudtaget inom högern.

Sexistiska uttalanden

Förutom familjens förflutna under diktaturen har många uppmärksammat Mauricio Macris sexistiska uttalanden.

Flera gånger har han hamnat i blåsväder för saker han har sagt. När en studie genomfördes bland Buenos Aires kvinnor på hur de upplever så kallade ”catcalls” – alltså att bli busvisslade på eller att få kommentarer från främlingar, så uppgav 60 procent av kvinnorna att de kände sig utsatta och hotade.

Mauricio Macris svar på detta var att komplimanger är smickrande oavsett karaktär – och att kvinnor som säger att de inte gillar catcalls ljuger.

Han har också kallat homosexualitet för en sjukdom.

– Jag är rädd, och sover mycket dåligt, säger Mabel Bellucci, och fortsätter:

– Högern hade redan tidigare mycket makt, men nu är det en folkligt vald makt och det är mycket mer skrämmande. Vi kommer att se Argentina gå mot mer populism och högerstyre precis som vi har sett internationellt och i Europa.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV