”Trenden de senaste 30 åren är att kvinnor utbildar sig allt mer och män allt mindre. Men fortfarande ser vi att kvinnor begränsas på grund av sitt kön och att de har sämre möjligheter till karriärutveckling.”
Det skriver Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, i en debattartikel på SVT Opinion och lovar bedriva ett aktivt arbete för jämställdhet, bland annat för att motverka könsbundna studieval, se till att forskningsmedel fördelas jämställt och att könsbalans bland professorerna snabbare kan nås.
Som första åtgärd tillsätter hon i dag den expertgrupp som tidigare aviserats. Där ingår docent Agneta Stark,
analytiker John Tumpane,
professor Agnes Wold,
Rättviseförmedlingens ordförande Seher YilmazKTH:s vicerektor Gustav Amberg, journalisten Johanna Koljonen,
filosofiedoktor Fredrik Bondestam samt
vice ordförande i Volvo Group Telematics and Wireless Car Peter Grönberg.
Gruppen kommer att ta fram förslag till nästa stora forskningsproposition som läggs hösten 2016.
”Jämställdheten behöver förbättras.” skriver Hellmark Knutsson.
FAKTA/OJÄMSTÄLLD HÖGSKOLA
-
Bland professorerna i Sverige var endast 25 procent kvinnor och 75 procent män år 2014. Andelen kvinnor bland professorerna har sedan 2006 ökat ungefär en procentenhet per år, från 17 till 24 procent år 2012. Mellan 2012 och 2014 har emellertid ökningen av andelen kvinnor skett i en något långsammare takt, med 0,4 respektive 0,6 procentenheter. År 2013 var andelen kvinnor bland de nyanställda professorerna 31 procent.
-
Statskontorets undersökning från 2014 visar att kvinnor får tillgång till forskningsanslaget i mindre utsträckning än män vid de undersökta lärosätena. Det gäller både i absoluta termer och i förhållande till andelen kvinnor och män i den forskande personalen. År 2013 användes 39 procent av anslagsmedlen för kvinnors löner och 61 procent för mäns löner. Kvinnor utgjorde 42 procent av den forskande personalen vid dessa lärosäten. Den sammanlagda skillnaden mellan andelen anslagsmedel som kommit kvinnor till del och andelen kvinnor i den forskande personalen blir därmed tre procentenheter, vilket motsvarar drygt 80 miljoner kronor.
Källa: Utbildningsdepartementet