Startsida - Nyheter

Homo- och transhat på fotbollsmatch i Sarajevo

I söndags var det Internationella dagen mot homofobi och transfobi, Idahot. Detta uppmärksammades på ett hatiskt sätt under en fotbollsmatch i Sarajevo i Bosnien och Hercegovina. Fotbollssupportrar hade satt upp en stor banderoll på Kosovo-stadion med budskapet: ”Den 17 maj är det den Internationella dagen mot homofobi och transfobi och i er dags ära vill vi att ni suger våra kukar”.

Banderollen var så stor att den krävde att hundratals supportrar höll den uppe, rapporterar sajten Fare Network som jobbar för en mer jämställd och jämlik sport.

– Det här iscensättandet är ett av de värsta uttrycken för homofobi som vi har sett denna säsong, något som kan ses som en stolthet för de som var ansvariga för det men som också är en vattendelare. Fotbollens regler är tydliga, diskriminerande handlingar ska ifrågasättas och bestraffas, vi kommer att kontakta det bosniska fotbollsförbundet och den bosniska regeringen för att be dem göra just det, säger Piara Powar, Fare Networks ordförande.

Powar underströk vikten av att inte tillåta att hat sprids under stora sporthändelser och att Sarajevoborna mer än andra inser det.

– Under tiden står vi sida vid sida med de som utsattes för detta, hbtq-människor i Bosnien, och står emot hatet och manar till tolerans och inkludering.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV