Startsida - Nyheter

Hongkong: Föräldrapenning nu även till män

Män kan ta ut de tre dagarna sammanhängande eller utspritt. De kan ta ut dem fyra veckor innan förlossning och upp till tio veckor efter att barnet har fötts.

Kvinnor har rätt till tio veckors betald föräldraledighet. Nivån på den lagstadgade ersättningen, varierar men i det fall att hon har varit anställd i ett år har hon rätt till 80 procent av sin genomsnittslön.

I Hongkong är det arbetsgivaren som betalar ut föräldraersättningen. Fastlandskina har inte någon lagstadgad rätt till föräldraledighet för män, men landets provinser, autonoma regioner och stadskommuner har egna regelverk för fäders föräldraledighet. Enligt officiell statistik har flera provinser sju dagars betald föräldraledighet för män, medan den (beroende på omständigheterna) kan vara upp till 30 dagar i Henan, landets folkrikaste provins.

Den lagstadgade betalda föräldraledigheten för kvinnor utökades på Kinas fastland från 90 till 98 dagar (14 veckor) 2012. Den är med andra ord i enlighet med FN:s fackorgan för arbetslivsfrågor, ILO:s konvention 183 om skydd vid havandeskap och barnsbörd. För att få föräldrapenning krävs det att modern är skriven på den ort där man arbetar. Ersättningen betalas ut av motsvarigheten till Försäkringskassan, som administreras av provinsen, och nivån varierar beroende på var i landet modern är skriven och arbetar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV