Startsida - Nyheter

I väntan på vräkning

Inga långsiktiga alternativ har varit aktuella. Klockan 16 på söndagen gick tidsfristen för de boende på Sorgenfrilägret i Malmö ut. Nu inväntar de polisen och aviserad vräkning. Många Malmöbor har visat sitt stöd. Samtidigt har natten varit stressig och spänd. Vera Atarodi rapporterar. UPPDATERING 2015-11-03: När lägret började rivas vid 4-tiden på tisdagsmorgonen var 300 poliser på plats. Klockan 8:30 var mer än hälften av de boende vräkta. Folk som bevakat platsen begav sig mot stadshuset för att demonstrera.

Beslutet som Malmös miljönämnd tagit om att tömma Sorgenfrilägret har väckt många reaktioner. Under söndagen har lägret där EU-migranter bor besökts av människor som vill visa solidaritet med de boende.

– Jag har lärt känna en tjej som sitter nära min lägenhet varje dag. Hon kommer från Rumänien och har barn där. Jag ville komma hit och ge henne kram, kanske säga hejdå om hon beslutar sig för att åka tillbaka, berättar en Malmöbo.

Det är en stämning av ovisshet som råder under söndagen. Oklarhet om polisstyrkor kommer att kopplas in, maskerade människor och personer med kopplingar till kriminella MC-gäng skapar en hotfull sfär och känslan av polarisering är tydlig. Många är på plats för att vittna till vad som händer. På den sida av industrigatan där lägret ligger står aktivister med banderoller som uppmanar att stoppa avhysningen.

–Jag minns på slutet av 60-talet när romer bodde i Bulltofta, det var samma sak då. Det väckte många känslor men vi var barn och blev vänner med dom, det gick bra. Det är ett folk som alltid varit utsatt, därför är vi här. Det är ju inte mänskligt att de lever så här men att blir de utslängda, vart ska de ta vägen? säger annan Malmöbo.

Johanna Nilsson, aktiv i nätverket för romers rättigheter, har sovit på lägret några kvällar. På ett möte i fredags med bland annat Carina Nilsson (S) och Carina Svensson (S) från Malmö stad, presenterade nätverket ett alternativ som skulle innebära en långsiktig lösning. Detta alternativ har arbetats fram med bland annat föreningen Hem. Den lösningen skulle kosta 1,5 miljoner i materialkostnad.

– Det är en betydligt mindre kostnad än det som kommunen bekostar nu med avhysningen och polisstöd, säger Johanna Nilsson.

Sedan innan har nätverket fått veta att inget skulle ändra beslutet om avhysningen.

– De har ingen långsiktig plan och verkar principiellt emot att finna en sådan. Vi har bett människor i Malmö att komma hit och visa EU-migranterna stöd, säger Johanna Nilsson.

Inne på lägret finns EU-migranter, aktivister och press. Här finns boende som är gravida som känner en otrolig stress inför avhysningen. Att lämna Sverige är inget alternativ och okunskapen om vad som kommer inom den närmsta framtiden tär på de boende.

Elisabeth Hellman (V) som sitter i miljönämnden står utanför lägret med sin partikamrat Hanna Thomé. Hon var den enda som reserverade sig mot beslutet som fattades i förra tisdagen.

– Det var en lång diskussion och de flesta höll med mig men när det kom till att fatta beslut så var de eniga. Då är deras sympatier inte värda så mycket, säger Elisabeth Hellman.

Båda är eniga i att det är en obehaglig stämning och att polisens frånvaro skapar oro inför den kommande natten.

– Det är vackert att så många människor är här för att stötta men om något skulle hända räcker inte individers stöd, säger Hanna Thomé och refererar till senaste tidens attentat mot asylboende.

På torsdagen överklagade Centrum för sociala rättigheter miljönämndens avhysningsbeslut med begäran om inhibition, det vill säga att det skulle förhindras från att genomföras. Länsstyrelsen avslog begäran, ett beslut som också överklagats, och som nu ska prövas av Mark- och miljödomstolen i Växjö. Enligt Sydsvenskan väntas beslut under måndagseftermiddagen.

UPPDATERING: Även Mark- och miljödomstolen i Växjö avslog begäran om inhibition. Nu ska avhysningsbeslutet överprövas i Mark- och miljödomstolen i Stockholm, vilket kan ta ett par dagar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV