Susanna Hedenborg, professor i idrottsvetenskap vid Malmö högskola och docent i ekonomisk historia, får stora forskarpriset av Sveriges Centralförening för idrottens främjande (SCIF) på 100 000 kronor. Susanna Hedenborg har bland annat forskat och skrivit mycket om ridsporten.
Susanna Hedenborg som även tidigare prisats för sin forskning får nu SCIF:s pris med motiveringen att hon är ”en mycket produktiv och högkvalitativ idrottshistoriskt och samhällsvetenskapligt orienterad forskare. Som kvinna och professor inom ett starkt mansdominerat forskningsfält är hon en förebild för yngre kollegor och doktorander.”
– Väldigt roligt, säger Susanna Hedenborg. I synnerhet att priset ges till en humanistiskt samhällsvetenskaplig kvinnlig forskare då det vanligtvis delas ut till manliga idrottsfysiologer, säger hon i en artikel på Malmö högskolas hemsida.
Susanna Hedenborg är också aktiv inom det europeiska organisationen European College of Sport Science (ECSS), och hon säger att hon för pengarna hoppas kunna etablera en svensk avdelning av ECSS för att skapa ett centrum där idrottsforskare från olika discipliner kan mötas, en annan idé hon gärna skulle genomföra är att skapa ett forskningscentrum för sport och hållbarhet. Dessutom vill hon gärna fortsätta forska om hästsport på på National Sporting Library & Museum i Virginia i USA.
–Jag inser att pengarna inte kommer att räcka till allt. Men i mitt fortsatta arbete inom idrottsvetenskap så är det utmaningar jag gärna tar mig an framöver.
Susanna Hedenborg har under den senaste perioden jobbat med idrottshistoria med fokus på ridsporten och fick förra året pris av Svenska idrottshistoriska föreningen (SVIF) med motiveringen att hon studerat ridsporten utifrån ”snart sagt alla upptänkliga synvinklar: sociala, ekonomiska, militära, tävlingsorienterade, genushistoriska” och att hennes kunskap från andra akademiska områden har ”berikat idrottsforskningen”.
Bland hennes verk inom det idrottshistoriska området finns Arbetet på stallbacken, Nittonhundratalets svenska galoppsport ur genus-och generationsperspektiv, samt jubileumsboken Hästkarlar, Hästtjejer, Hästälskare – 100 år med Svenska Ridsportförbundet.