Nyheter

Idrottsstjärnan Linda Haglund död

Det var i måndags i förra veckan som hon hade sådana ryggsmärtor att hon fick åka in akut till sjukhuset där man konstaterade dels en propp i ena lungan, dels långt framskriden cancer. Hon dog i lördags.

Linda Haglund började träna friidrott som 13-åring, redan året därpå deltog i sitt första senior-SM, några år senare i sitt första OS. Hon kämpade för kvinnors rätt till jämlika villkor inom idrotten, och kritiserade utseendefixeringen som drabbade kvinnor – att hon kunde uppmärksammas mer för sitt utseende än för sina idrottsliga resultat.

Hon var en av de mycket framgångsrika svenska idrottarna som var född året 1956, 56:orna, som Ingemar Stenmark, Thomas Wassberg, Frank Andersson och Björn Borg. Hon tog tolv SM-guld i 100 meter och 200 meter, distanser som hon fortfarande innehar svenskt rekord i. 1980 kom hon på fjärdeplats i OS i Moskva i hundra meter.

1978 valdes hon till Årets idrottskvinna, men bara några år senare, 1981, dömdes hon för att ha tagit anabola steroider efter friidrotts-SM i Skövde. Dopningsreglerna hade nyligen skärpts och Linda Haglund var bland de första att dömas. Hon nekade och menade att hennes tränare gett henne tabletter utan hon hade vetskap om innehållet men stängdes av i arton månader. Domen orsakade stor kritik i svenska medier och många ställde sig på den folkkära Linda Haglunds sida, kanske för att synen på dopning har förändrats sedan dess. Hon friades senare av Svenska friidrottsförbundet men det internationella friidrottsförbundet IAAF ändrade inte sitt beslut och Linda Haglund avslutade sin karriär 1984.

Linda Haglund har jobbat som lärare och har på senare tid varit med i tv-program som Mästarnas mästare och Let's Dance, 2013 kom hennes självbiografiska bok Lindas resa ut. Hon gifte sig och tog maken Houston McTears efternamn, även McTear var en sprinter, från USA. Houston McTear avled den 1 november i lungcancer, och Linda avled alltså bara knappt tre veckor senare. En viktig förebild har gått bort, endast 59 år gammal.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV