Startsida - Nyheter

Imaginära skyttegravar mitt i Malmö

I en tid när vapenindustrin gör miljardvinster och den illegala vapenhandeln svämmar över, visar Galleri 21 i Malmö en utställning i uppenbar pacifistisk anda.

Konstnären Peter Johanssons utställning Panggrejer sätter fingret på både det absurda och det omänskliga i krig och övergrepp.

- Jag utgår från våld, förtryck, nazism - ja, allt som löper parallellt med krig och hat och skapar rädsla, säger han.

Utställningen i det tre salar stora källargalleriet i centrala Malmö rymmer bland annat fem ton sand packat i oranga plastsäckar som bildar imaginära skyttegravar. En väldig kanon mitt i skjuter sin långa pipa genom en mängd alldagliga konstverk föreställande hemmiljöer i skilda former.

- Jag vill visa på det löjeväckande skyttegravstillståndet där 'pang boom'(!) nya värden och en ny framtid förväntas resa sig ur askan, förklarar Peter Johansson.

I ett av rummen för hans installation Kul spruta tankarna till seriernas värld. Inte bara för att kulsprutan är en kopia av den som Kalle Anka skjuter med i filmen vi brukar se på julafton. Runt det uppställda vapnet ligger små till synes dräpta leksaker och 'pang'-uttrycken på väggen är dessutom hämtade från seriernas värld.

- Jag är förutom feminist också vapenvägrare och ser min konst som inlägg i den debatten, säger konstnären.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV