Startsida - Nyheter

Imam, Lodalen och Tudor prisade på årets QX-gala

Under måndagen var det dags för årets QX-gala. Flera namnkunniga feminister fanns bland de nominerade och flera fick också emotta priser. Bland andra Silvana Imam som kammade hem titeln Årets homo/bi/trans. Imam vann tidigare i veckan också Årets Live på Manifestgalan 2015 med motivationen ”Med ett brinnande engagemang och med en stenhård agitatorisk punkanda har hon förvandlat sina konserter till politiska och queerfeministiska väckelsemöten.”

Årets bok blev Mian Lodalens och Matilda Tudors En liten handbok i konsten att bli lesbisk. Mian Lodalen har tidigare tilldelats priset för Smulklubben skamlösa systrar 2003 och Tiger 2011.

Årets Keep up the good work, ett pris som delas ut den person eller grupp som engagerar sig i hbtq-frågor, tilldelades hela hockeylaget Kiruna IF som i somras i fjol lät sig hbt-certifieras i och med en utbildning i hbtq-frågor via RFSL.

Årets hetero blev hockeyspelaren Johan Köhlner, ordförande för Kiruna IF.

Saga Becker, som var den första transpersonen att vinna bästa kvinnliga huvudroll på Guldbaggegalan för två veckor sedan, även nominerad till Rising Star Award vid Stockholms filmfestival 2014, delade ut priset för Årets bästa TV-program som QX deltagare röstade fram som Orange is the new black.

Bland de nominerade fanns också systrarna Bianca och Tiffany Kronlöf, som Årets duo. Priset gick till Carina Berg och Christine Meltzer.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV