När poetry slam kom till förorten rördes Sveriges poesi-elit till tårar. Vinnaren har inte ens börjat gymnasiet.
– Jag är Tarzan från slummen! säger den femtonåriga poet som är först upp på scenen när Förenade förorter anordnar en poetry slam-tävling.
Fritidsgården i Skärholmen är fullsatt av folk som vill lyssna på de åtta poeter som har valts ut. Uttagningen är den första av fyra omgångar som kommer att hållas i lika många förorter till Stockholm.
Förenade förorter är ett nystartat kulturinitiativ av och för förorten. En av arrangörerna är Bipasha Huq.
– Initiativet handlar delvis om att våra berättelser ska nå ut, men också om att vi vill ta över tolkningsföreträdet för förorten, eftersom folk skriver så dömande och exotiskt om det, säger hon.
Röster som saknats
I USA har Poetry Slam legat nära hiphop-scenen och varit starkt förankrad i den antirasistiska rörelsen. Men i Sverige har poetry slam blivit ett väldigt vitt och medelklassigt rum, enligt Bipasha Huq.
– Personer från förorten saknas i poetry slam. För att göra kultur och vara en del av den sfären krävs redskapen för det. Alla får inte verktygen och då är det svårt, säger hon.
Med projektet hoppas hon kunna ge just ett sådant redskap till personer från förorten.
Förenade förorter planerar förutom poetry slam-kvällarna att starta flera projekt i framtiden. Den gemensamma nämnaren är det fria ordet.
Några som vet mycket om det fria ordet är kvällens jury. Poeterna poängsätts av tre publikgrupper, en hiphopgrupp och en poesigrupp. Jurygrupperna utgörs bland annat av hiphopduon Mohammed Ali, krönikören Nabila Abdul Fattah och poeten Daniel Boyacioglu.
Farstas stolthet
Kvällens dikter bjuder på allt från uppmaningar om hur vi bör använda våra pengar på bästa sätt till texter om att leva i utanförskap. När resultatet från kvällens omgång läses upp hörs glädjetjut på raderna längst fram.
– Farstas stolthet! ropar några tjejer.
De syftar på kvällens vinnare Iman Talabani, 15, som kommer från Farsta.
Efter tre dikter om bland annat droger och relationen till sin pappa har hon utsetts till Skärholmens bästa poet. När hon läser sin sista dikt får hon stående ovationer.
Till finalen gick också Per Buténas, 23, från Vårberg.
Efter hans uppträdande med den sista dikten Cirklar ritar hiphop-juryn in en elva på poängblocket som annars bara kan ge tio poäng och Daniel Boyacioglu gråter.
I maj ska de två finalisterna möta de bästa poeterna från Rågsved, Vällingby och Husby och tävla om en plats i poetry slam-SM.