Startsida - Nyheter

Ingen ursäkt från staten till offren för massaker i Guatemala

35 år efter dådet dömdes den tidigare polischefen Pedro García Arredondo till 90 års fängelse för mordförsök, mord och brott mot mänskligheten för massakern vid den spanska ambassaden i Guatemala 1980. Nu har även skadestånd dömts ut till de anhöriga som drivit processen, bland dem nobelpristagaren Rigoberta Menchú.

– Domen visar tydligt på García Arredondos, men också statens, ansvar i den här massakern, sade Rigoberta Menchú till Democracy Now när domen föll.

Men i samband med att skadeståndet fastslogs beslöt domstolen att den guatemalanska staten inte ska betraktas som solidariskt ansvarig för händelserna eller att landets president ska be offren för massakern om ursäkt, vilket de anhöriga också krävt.

Sannolikheten för att skadeståndet ska kunna betalas ut är heller inte stort. Arredondo är 69 år och hålls alltså ensam ansvarig för att ha beordrat poliserna att inte släppa ut någon från den spanska ambassaden, medan den antändes, och inte heller att släppa in brandkåren för att undsätta offren, som skrek medan de brändes levande.

Skadeståndskravet på 72,2 miljoner quetzaler – ungefär lika mycket i svenska kronor – utmynnade i cirka 9 miljoner, varav 1,5 miljoner tilldömdes familjen Menchú. Beslutet att staten inte ska ställas till svars var inte enhälligt. Huvuddomaren Jeannette Valdés anförde en avvikande uppfattning. Hon menar att staten borde hållas ansvarig eftersom Arredondo agerade i egenskap av företrädare för staten.

Rigoberta Menchú anser fortfarande att statens roll framgår tydligt i domskälen och kommer nu tillsammans med övriga anhöriga och ombud att analysera vilka alternativ som står till buds för att fördöma det uteblivna ansvarsutkrävandet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV