Startsida - Nyheter

Ingrid Bergman firas med världspremiär i Cannes

Våren 2011 träffar regissören Stig Björkman Ingrid Bergmans dotter Isabella Rossellini på filmfestivalen i Berlin. Isabella föreslår att Björkman ska göra en film om hennes mamma. Genom Isabella får Stig och producent Stina Gardell möjligheten att berätta Ingrid Bergmans historia med hennes egna ord och bilder. Ingrid var själv en entusiastisk fotograf och filmare.

Resultatet är filmen Jag är Ingrid – en dokumentär om historien bakom ett av världens mest välkända ansikten. Med medverkan från Ingrid Bergmans fyra barn: Isabella, Roberto och Ingrid Rossellini, och Pia Lindström. Alicia Vikander gör Ingrid Bergmans röst. Filmen har svensk biopremiär i augusti 2015 och har producerats av Stina Gardell. Musiken görs av Michael Nyman och Eva Dahlgren står för b-foto samt har specialkomponerat filmens tema.

- Jag är jätteglad och det är min producent Stina Gardell och min klippare Dominika Dabenbüchel också. Vi har jobbat mycket och länge med denna film, säger regissör Stig Björkman i ett pressmeddelande.

Sjufaldigt Oscarsnominerade och trefaldigt Oscarsbelönade Ingrid Bergman var en av Hollywoods gulderas starkast lysande stjärnor, med storslagna prestationer i klassiker som Casablanca (1942), Gasljus (1944), Notorious! (1946) och Höstsonaten (1978).

Jag är Ingrid är producerad av Stina Gardell/Mantaray Film i samproduktion med Jonas Gardell Produktion, Spellbound Capital och Filminvestering i Örebro genom Filmregion Stockholm-Mälardalen, SVT, Chimney Pot och NTR med stöd av Svenska Filminstitutet, Creative Europe, Nordisk Film & TV Fond, ZDF /ARTE, YLE och Konstnärsnämnden.

JAG ÄR INGRID har världspremiär på Cannes filmfestival 2015. Filmen får sedan svensk biopremiär 28 augusti 2015, veckan då Ingrid Bergman skulle ha fyllt 100 år.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV