Startsida - Nyheter

”Intimitetsrabatt” till män som mördar kvinnor de känner

Professor Myrna Dawson, som ansvarade för undersökningen, kallar fenomenet för ”intimacy discount”. En anledning till att mord på kvinnor inte ses som allvarliga brott kan vara att mord på egen partner fortfarande betraktas som ”passionsbrott” eller motiveras av offrens provokationer. Detta betyder att kvinnor fortfarande ses som männens egendom och morden inte behandlas som allvarliga brott, enligt professorn.

Trots dessa dominerade uppfattningar, visar en del forskning faktist att morden på egna partners ofta är planerade och sker med avsikt, säger Dawson till CBS News (22 nov).

Enligt den nypublicerade undersökningen är däremot antalet dömda män som mördar sina partner eller kvinnor i sin bekantskap, tre gånger fler än män som mördar en helt främmande kvinna. Detta eftersom det ofta är lättare att lösa sådana brott, och gripa mördaren, när mordet sker inom familjen, enligt rapporten. Följaktligen reduceras straffen när förövaren erkänner ett så pass lättlöst brott.

Enligt Dawson riskerar kvinnor i Kanada att bli mördade av en man de känner i högre utsträckning än en helt främmande man. Enbart ett av tio mord på kvinnor begås av främmande män. Statistik i Kanada visar att män mördar dubbel så många män som de mördar kvinnor.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV