Startsida - Nyheter

Irland får kritik för att ej ta upp Magdalenahemmen i utredning

Den irländska regeringen får kritik av människorättsorganisationen Amnesty International för att en ny utredning, The Commission of Investigation into Mother and Baby Homes, inte kommer att inkludera de ökända Magdalena-tvätterierna. Tvätterierna drevs under 1800- och 1900-talen av nunnor i samarbete, och hit förvisades kvinnor som blivit gravida utan att vara gifta eller som ansågs vara problematiska på ett eller annat sätt.

Den nya utredning har tillsatts då man i juni 2014 hittade en omarkerad grav där hundratals spädbarn och barn hade begravts på mark som tidigare tillhört ett hem för ”mor och barn”. Sådana hem var statsfinansierade och många kvinnor som hamnade på Magdalena-tvätterierna hade innan dess vistats på ett ”mor- och barnhem”. Vissa barn adopterades bort och kvinnorna blev ofta utsatta för grym behandling.

Amnesty International kritiserar regeringen för att inte låta Magdalena-tvätterierna ingå i den nya utredningen. Irlands regering menar att dessa tvätterier redan utretts klart i och med McAleese-rapporten som blev klar 2013, men Amnesty International menar att den hade flera brister: ”det är en förlorad möjlighet som kommer att lämna stora hål i berättelsen om historiska övergrepp” skriver organisationen på sin hemsida.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV