Startsida - Nyheter

Irländsk präst fick ovationer när han kom ut för församlingen

En katolsk präst i Dublin, Irland, fick stående ovationer när han under en högmässa kom ut som homosexuell och uppmanade församlingen att rösta för könsneutrala äktenskap i den folkomröstning som ska hållas i maj. Martin Dolan har varit präst i St: Nicholaskyrkan i Dublin i 15 år och beskrivs som mycket omtyckt av sina församlingsbor. Hans ord har haft stor betydelse menar bland annat Andrew Hyland, en av grundarna av organisationen Marriage Equality Ireland, som säger till Vice News att alla pratar om det i Dublin:

– Alla är glada att han gjorde det, och folk hoppas att han kommer att förbli i församlingen.

Tiernan Brady från organisationen Ireland's Gay and Lesbian Equality Network menar att Dolan uppvisat stort mod i sitt beslut att komma ut offentligt och att det kan få stor betydelse genom att inspirera andra.

– Jag tror att något som alltid har påverkat människor är när homosexuella personer är synliga, så att när någon du känner eller någon i din familj kommer ut så förändrar det din syn. Det är alltid en stark katalysator för att ändra folks inställning till större förståelse och empati, säger Brady till Vice News.

Opinionsundersökningar har länge visat att en stark majoritet är för införandet av könsneutrala äktenskap på Irland med omkring 70 procent som säger att de är för en sådan lagändring.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV