Startsida - Nyheter

Ishockey: Svensk förlust mot Finland i fyrnationsturnering

Fyrnationsturneringen som inleddes i onsdags innebär mycket tufft motstånd för Sverige. De andra tre lagen utgörs förutom Finland och Kanada av USA, det vill säga bronsmedaljörerna, silvermedaljörerna och regerande världsmästarna från VM i Malmö i våras, och Sverige saknar också sina två bästa målgörare från VM: Erika Grahm är sjuk i halsfluss och Anna Borgqvist är skadad. Finland dominerade stora delar av matchen. Första målet gjordes av Susanna Tapani efter åtta minuter spelade av första perioden. Målet kom efter en finsk kontring efter att Sverige förlorade en tekning i finsk zon.

Sverige hade svårt att få till spelet något som inte minst visade sig i powerplaylägena. Sverige fick spela fem mot fyra vid inte mindre än sex tillfällen under matchen men misslyckades inte bara göra mål i dessa lägen utan hade svårt att överhuvudtaget få till ett fungerande spel. De lyckades inte etablera sig i finsk zon och kunde inte utnyttja sitt numerära överläge. Gång på gång lyckades Finland föra ut pucken ur egen zon och svenskorna fick börja om.

Finland vann skottstatistiken i första period med 9-13 och inledde också andra period starkt. Men så kom kvitteringsmålet genom Erica Udén Johansson till publikens stora glädje som började skandera ”Sverige, Sverige” från läktarna. Ett nytt powerplayläge hade kunnat ge Sverige ledningen, svenskorna fick till spelet bättre än i de tidigare numerära överlägena, men även detta slutade utan mål.

Finländskorna fick direkt efter att de blev fulltaliga ytterligare en vass målchans men Sara Grahn i det svenska målet räddade, och gjorde mycket bra ifrån sig matchen igenom. I tredje period tog Finland ledningen igen genom Rosa Lindstedt som gjorde 2-1. En stund därefter gjorde Sara Grahn både en och två räddningar men till slut lyckades Michelle Karvinen, efter assist från Lindstedt, göra 3-1 till Finland. I slutminuterna såg det ut som att Sverige reducerade, men domarna var osäkra på om pucken var över mållinjen. Efter överläggning beslutade domarna för att utdöma straff till Sverige – eftersom det inte fanns någon målkamera som kunde avgöra. Erfarna lagkaptenen Jenni Asserholt lade den men fick inte till det och matchen slutade 3-1. Rosa Lindstedt utsågs till bästa spelare i finska laget och Erica Udén Johansson blev bästa svenska spelare.

Nu väntar Kanada på lördag. Kanada förlorade mot USA i den andra matchen som spelades på torsdagskvällen, USA vann med 3-0. Matchen mot Kanada spelas klockan 13.00 och på söndag spelas placeringsmatcher. Nästa fyrnationsturnering kommer att hållas i Finland i december.