Startsida - Nyheter

Ishockey: VM-truppen presenterades av Leif Boork

Tills vidare finns fyra målvakter med i VM-truppen och det är Kim Martín Hasson, Linköping HC, Sara Grahn, Brynäs, Valentina Lizana Wallner, Djurgården, och Minatsu Murase från AIK. Kim Martín Hasson har alltså haft problem med sina höfter vilket inneburit att hon varit något av ett frågetecken inför VM trots sin långa erfarenhet. Hon fanns med redan under ”Miraklet i Turin”, det vill säga OS i Turin som spelades 2006. Trots skadorna spelade hon i SM-finalerna i förra veckan och kunde stabilt och säkert hålla nollan i båda finalmatcherna som slutade 2-0 respektive 5-0 till Linköping mot AIK.

Sara Grahn har också hon lång erfarenhet och hennes insatser under säsongen berömdes av Leif Boork under presskonferensen som direktsändes i Svtplay:

– Hon har gjort en väldigt bra säsong, hon är kanske Riksseriens bästa målvakt om man tittar på hela grundserien.

Han betonade att uttagningen av truppen har skett utifrån den sammantagna prestationen av spelarna under nio landslagssamlingar eller camper som har skett. Om de andra målvakterna sade han att Valentina Lizana Wallner tidigare varit skadad och därför inte varit med i landslaget på ett tag:

– Men hon hade ett fantastiskt Sotji-OS.

– Martín Hasson hade en fantastisk säsong fram till jul då hon fick problem med höften, hon har både vilat lite av och till i klubblaget och landslaget. Men hon har stått i mål i finalmatcherna, sade Leif Boork som förklarade att trots en del kvarvarande frågetecken så hade han stort hopp om att hon kommer att kunna spela efter att ha pratat med hennes sjukgymnast bland annat. Dock kommer hon att få ta det ganska lugnt fram tills dess att VM börjar dra ihop sig.


Alasalmi viktig spelare

Till VM får man anmäla 23 spelare, varav tre målvakter. Minatsu Murase är fjärdemålvakt, och försämras inte Kim Martín Hasson höfter eller någon av de två andra målvakterna blir sjuka så är det de övriga tre som kommer att spela. Men Minatsu Murase beskrivs som en stor talang som har framtiden för sig:

– Hon är en ung målvakt, en riktigt coming girl både inom klubb- och landslagshockeyn, sade Boork.

Resten av truppen består av sju backar och tretton forwards. Backarna är Emmy Alasalmi, Johanna Fällman, Lina Bäcklin, Johanna Olofsson, Anna Svedin, Emma Andersson och Linnea Bäckman. Emmy Alasalmi är den enda högerfattade spelaren, det vill säga hon håller vänster hand högst på klubban som hålls på höger sida om kroppen. Det är ovanligt med så kallade ”rightare” i Sverige, och dessa är ofta väldigt målfarliga. Därför är Emmy Alasalmi en viktig spelare, inte minst i powerplay-lägen:

– Hon har ett bra skott, hon har kommit väldigt starkt under säsongen, och hon har också gjort ett bra finalspel i helgen, sade förbundskaptenen.

Detta är förbundskaptenens första mästerskap med Damkronorna – han tog över som förbundskapten i augusti förra året. Leif Boork har tidigare berättat för Feministiskt Perspektiv hur hans arbete med Damkronorna mycket har handlat om att lägga fast vissa grundprinciper i spelet, grundsituationer som ska sitta även under hård press och stress. Det rör sig om spelprinciper, om spel i numerärt underläge, i numerärt överläge, som man har jobbat på att nöta in.

– Hockey är ju ett instinktsspel, du kan inte åka runt och tänka på alla varianter på isen utan du måste åka in och få ett grundspel, med positionerna det ska du ju prägla och repetera, det ska ske instinktivt. Det handlar om att du ska göra de saker du har tränat på under vilka omständigheter som helst, oavsett resor innan match, om du är trött eller fått en smäll eller vilket motstånd du har, sade han inför fyrnationsturneringen i Uppsala i december förra året och detta, och vikten av tydlighet från ledarhåll, betonade han igen då han intervjuades av Svt:s reporter efter presskonferensen:

– Jag har talat om vad jag förväntar mig av spelarna på och utanför isen, vi har spelidé på banan, det är ofta återkommande situationer, det ska inte finnas tveksamheter, utan vi har vissa grundlinjer som ligger fast.


Hanna Olsson yngst i laget

De tretton forwards som är uttagna är: Jenni Asserholt, Lina Wester, Sabina Küller, Pernilla Winberg, Anna Borgqvist, Maria Lindh, Erica Johansson Udén, Lisa Hedengren, Erika Grahm, Hanna Olsson, Emma Nordin, Michelle Löwenhielm och Olivia Carlsson. Lagkapten Jenni Asserholt drabbades av en skada i samband med fyrnationsturneringen i Finland i februari och det var ett tag oklart om hon skulle tillfriskna tills VM men hon har återhämtat sig och kunde spela i Riksseriens slutspel och finalmatcherna. Hon kommer att spela i en femma tillsammans med klubblagkamraten Pernilla Winberg:

– Pernilla Winberg har varit med länge, hon debuterade som 13-åring. Hon är en målskytt och offensiv spelare, hon ser spelet bra, och hon kommer att spela med Asserholt som de gjort under hela säsongen.

Erika Grahm, forwarden som sommaren 2011 drabbades av sjukdomen Guillaine Baurrés syndrom som under en period gjorde att hon inte kunde gå men som sedan kom tillbaka till eliten, är också en given spelare i VM-truppen. Också hon har haft en mycket bra säsong:

– Hon är lagkapten i Modo, och hon är en av våra ledare på isen och sidan av. En Kramforstjej som har spelat väldigt bra i både landslaget och klubblaget. Hon är en av våra kärnspelare i landslaget, sade Leif Boork.

Yngst i den uttagna VM-truppen är Hanna Olsson som är 16 år.

– Hon är en av de mest lovande spelarna som kommit upp de senaste åren, hon har spelat med pojklag i Skärgården hockey, har skrivit på för Djurgården för nästa år. Hon är offensiv, stark tuff, och en målskytt. Det här är hennes första stora mästerskap, och det ska bli spännande att se vad hon kan göra i internationella sammanhang, sade Boork.

Det kommer alltså att bli fullt program från och med nästa vecka. Förutom ishockey kommer det också bjudas på mycket runtomkring. Bland annat kommer förbundskaptenen i fotboll, Pia Sundhage, till Malmö isstadion för att tala ledarskap. Flera artister kommer också att uppträda, bland andra Molly Zandén, och flera som ställde upp i årets upplaga av Melodifestivalen.


Hoppas på maximal insats

Men Leif Boork vill inte utlova några medaljer för Sveriges del. Han understryker att Sverige är rankade sexa i världen, och att det ännu kvarstår ett ganska stort gap mellan Damkronorna och de två absoluta topplagen USA och Kanada.

– Det är inte så mycket som talar för att vi ska ta medalj – det gäller att vara kaxig på rätt sätt.

– Vi måste praktiskt visa vad vi går för i matcherna. Vi har brustit lite i ordning och reda och de mentala bitarna – att verkligen våga spela när det gäller som mest. Vi har visserligen gjort ganska bra ifrån oss i turneringarna men då möter man inte de bästa lagen. Den mentala delen kommer att vara väldigt viktig.

– Jag hoppas att tjejerna kan spela ut och göra en maximal insats, sade Leif Boork till Svt:s reporter efter presskonferensen.

Svt:s expertkommentator under VM kommer att vara Maria Rooth, ishockeylegendaren som blev invald till Hall of Fame som första svenska kvinna i höstas, bland annat för att hon var med och förde Sverige och Damkronorna till OS-silver i Turin 2006 och brons i Salt Lake City 2002.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV