Startsida - Nyheter

Island firar 100 år med kvinnors rösträtt

Vigdís Finnbogadóttir, den första kvinnan i världen att utses till president genom demokratiska val, samt akademiker, ministrar och politiker från nordiska länder deltar. Från Sverige deltar bland andra Feministiskt initiativs partiledare Gudrun Schyman (Fi), historikern Helene Lööw och professorn i kvinnohistoria Christina Florin. Chefen för UN Women, Phumzile Mlambo-Ngcuka, är bland talarna som öppnade Islands internationella konferensen på onsdagen.

Konferensens huvudmål är att reflektera över 100 år av kvinnors kamp i de nordiska länderna samtidigt stimulera kritisk tänkande kring dagens frågor kring kvinnors rättigheter och deras politiska deltagande. Arrangörerna hoppas att diskussionerna belyser och identifierar de nutida hoten mot kvinnors rättigheter samt nödvändiga åtgärder för att motverka dessa hot.

Mlambo-Ngcuka hyllade nordiska kvinnors kamp för jämställdhet och nämnde det samarbete och stöd som hennes organisation mottar från Norden. Hon betonade särskild vikten av att sätta upp högre ambitioner när det gäller jämställdhet i hela världen, något som hon beskrev som avgörande för den globala demokratin. Bra program och viktiga lagar med syfte att vidga jämställdheten mellan män och kvinnor är antagna av många stater. Problemet är avsaknaden av implementering av dessa lagar i sin helhet. Än så länge inkluderas kvinnor inte i beslutsfattande organ i många delar av världen.

– Ett annat namn för demokrati är jämlikhet!


Phumzile Mlambo-Ngcuka.


Mlambo-Ngcuka berömde kvinnors 100 år av kamp för politisk deltagande och påminde om att demokrati inte kan förverkligas utan kvinnor och deras delaktighet.

– Kvinnor har varit pionjärer för demokratin sedan 100 år med ytterst små resurser och de har arbetat dygnet runt för att uppnå sina mål med jämställdhet.

Men fortfarande saknar majoriteten av världens befolkning, inklusive kvinnor, engagemang för jämställdhetskampen. Det världen har uppnått när det gäller kvinnors rättigheter är tack vare en minoritet av hängivna kvinnorättskämpar. Men vi kan inte vänta ännu 100 år för att uppnå total jämställdhet i världen.

– Vi måste få med unga, religiösa ledare och majoriteten av kvinnor, alla måste bli delaktiga i denna kamp... Det handlar om en universell agenda.

Mlambo-Ngcuka nämnde särskild betydelsen av resolution 1325 och kravet på kvinnors aktiv delaktighet vid fredsförhandlingarna. Detta i synnerhet i en orolig värld med pågående stora konflikter och många på flykt. Hon talade om en klar och tydlig förbindelse mellan förverkligandet av varaktig fred med jämställdhet i världen.

– Förändring är möjlig. Vi har nått en del och nått hit vi är, på giganternas axlar, många av dem sitter i dag i detta rum, avslutade chef för UN Women.


Feministiskt perspektiv fortsätter rapportera från konferensen på Island.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV