Startsida - Nyheter

Israels nya övergrepp mot Ship to Gaza fördöms

Feministiskt initiativ fördömer övergreppet mot den öppna sjöfarten när Israel i natt bordade Ship to Gazas svenskflaggade fisketrålare Marianne av Göteborg, meddelar partiet.

Skeppet ska ha bordats omkring 100 sjömil från Gaza. ”Israels upprepade dåd på internationellt vatten utgör oroande tecken på att ockupations- och blockadpolitiken utvidgas till att omfatta hela östra Medelhavet”, skriver Ship to Gaza i ett pressmeddelande.

I ett uttalande underskrivet av Gudrun Schyman, partiledare för Feministiskt initiativ, Soraya Post, EU-parlamentariker, och Maria Svensson, ordförande i partistyrelsen, uppmanar regeringen och det internationella samfundet att omedelbart vidta åtgärder mot den israeliska blockad- och ockupationspolitikens dagliga kränkningar av folkrätt och mänskliga rättigheter. Sverige måste stå upp för folkrätten och stödja fredliga solidaritetsinsatser vars enda syfte är att tillförsäkra människor basala förnödenheter.

I ett pressmeddelande fördömer också Ung Vänster, Israels bordning av Ship to Gaza:

– Israel ägnar sig åt piratverksamhet när man bordar ett svenskflaggat fartyg på internationellt vatten. Sveriges regering måste sätta press på Israel för att besättningen och passagerarna omedelbart ska försättas på fri fot och att båten och lasten återlämnas, så de kan fortsätta sin resa. Folkrätten och internationella överenskommelser ska respekteras, blockaden mot Gaza måste brytas, säger Hanna Cederin, förbundsordförande för Ung Vänster.

Enligt Dagens nyheter har det svenska utrikesdepartementet framfört en protest mot bordningen till Israel och räknar med att få konsulärt tillträde till passagerarna på fartyget. Veronica Nordlund på UD:s presstjänst betonade även vikten av Israel häver sin blockad av Gaza:

”Situationen är oroväckande och Sverige anser att gränsövergångarna måste öppnas".

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV