Startsida - Nyheter

Ivo fortsatt kritisk till Malmös patientsäkerhet

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, avslutar sitt tillsynsärende av psykiatrin i Malmö som pågått sedan mars förra året med kritik. De bedömer att regionen brustit i det systematiska patientsäkerhetsarbetet.

– Även om Region Skåne har genomfört åtgärder ser vi fortfarande brister i vårdgivarens systematiska patientsäkerhetsarbete i de lex Maria-utredningar som vi får in, säger Christina Carlsson, enhetschef på Ivos avdelning syd i ett pressmeddelande.

Ivo ska inleda en särskilt uppföljande tillsyn av psykiatrin i Malmö som ska pågå under ett år.

Sedan januari 2013 har 41 patienter begått självmord, visar en granskning som tidningen Sydsvenskan gjort, och på Ivo märks en frustration över att ingenting händer trots deras kritik.

– Vi har gjort inspektioner, haft möten, gjort sammanställningar och gått igenom deras internutredningar. Vi påtalar bristerna, men de finns hela tiden kvar, säger Christina Carlsson enhetschef på Ivo till Sydsvenskan.

Hittills i år har elva patienter tagit sitt liv inom psykiatrin i Malmö.

Platsbristen i Region Skåne är så akut att patienter placerats på rättspsykiatrin och beroendeavdelningar.

I Sydsvenskans granskning berättade de inskrivna, anhöriga och personliga ombud hur patienter hånas och tilldelas öknamn på psykiatriska kliniken. En del av kränkningarna finns inspelade på band.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV