Gör om föräldraförsäkringen så att varje förälder får fem månader var. Resterande fyra månader kan fördelas mellan de båda, men två av dem bör kunna överlåtas till annan försäkrad. Ersätt de 90 lägstanivå-dagarna med en månad på sjukpenningnivå samt begränsa rätten att gå ned 25 procent i arbetstid till 12,5 procent per förälder.
Det föreslår Delegationen för jämställdhet i arbetslivet i slutbetänkandet som presenterades i går. Samtidigt aviserade socialförsäkringsminister Annika Strandhäll en total översyn av föräldraförsäkringen.
– Alla andra försäkringar är individuella. Det finns inget skäl att just undanta just föräldraförsäkringen, säger Anne Boschini, nationalekonom och docent på Stockholms universitet.
Dessutom skulle det ta udden av den statistiska diskriminering som drabbar kvinnor i arbetslivet.
– Arbetsgivarnas förväntningarna på kvinnor och män skulle likställas, säger hon.
Friare val av bransch
Fler än hälften av svenska kvinnor mellan 25 och 44 år har en eftergymnasial utbildning jämfört med 37 procent av männen. Utbildning till trots arbetar kvinnorna färre timmar än mannen när de får barn. 93 procent av papporna till barn under 19 år jobbar heltid men bara 61 procent av mammorna. Det märks i lönekuvertet och på pensionen. Enligt Anne Boschini är det inte samhällsekonomiskt rimligt att den mest välutbildade gruppen är den som arbetar minst.
– Ett jämlikt uttag skulle också kunna bidra till att kvinnor väljer bransch friare, säger hon. Kvinnors huvudansvar för familjen kan vara en förklaring till att många högutbildade väljer ett annat yrke än det de egentligen är utbildade för. Till exempel arbetar många kvinnliga civilingenjörer som lärare medan männen går till den privata sektorn.
– Jag tycker att man ska höja kompensationsgraden i försäkringen, säger hon, annars kan det bli besvärligt för de par som har stora inkomstskillnader.
Samhällelig förmån
Anne Boschini är inte främmande för att korta föräldraförsäkringen genom att till exempel begränsa de lägst betalda 90 dagarna.
– Det är så gott som uteslutande kvinnor som står för uttaget av dem, säger hon. Liksom det i huvudsak är kvinnor som sprider ut de betalda dagarna för att ytterligare förlänga ledigheten.
Att enbart reformera arbetslivet och låta föräldraförsäkringen vara en privatsak tror inte Anne Boschini på.
– Det ena utesluter inte det andra, säger hon. Men framförallt bör inte samhället understödja ojämnställda villkor mellan människor. Föräldraförsäkringen är en samhällelig förmån. De som vill fördela ledigheten på annat sätt är naturligtvis fria att göra det, men då på egen bekostnad.