Startsida - Nyheter

Jämställdheten långt ner på spanska valets dagordning

På söndag går Spanien till val. Parlamentsval. Trots feministiska aktivisters framgångsrika mobilisering mot den nuvarande regeringens förslag till inskränkningar i aborträtten och för att sätta våldet mot kvinnor på dagordningen har jämställdhetsfrågor lyst med sin frånvaro i de stora partiledardebatterna – liksom kvinnorna.

Efter den massiva manifestationen mot mäns våld mot kvinnor den 7 november väcktes förväntningar om att partierna inför valet skulle göra utfästelser om konkreta åtgärder för att sätta stopp för den patriarkala terror som våldet mot kvinnor utgör. I stället har kvinnor utestängts från partiledardebatterna och jämställdhetsfrågor som lika lön och våld mot kvinnor har behandlats på marginalen – trots en del partiers uttalade feministiska engagemang. Ingen av partiledarna har ifrågasatt eller kommenterat det faktum att panelerna ofta bestått uteslutande av män, konstaterar den Madridbaserade feministiska nyhetsbyrån Ameco Press.

Bland annat därför ordnar oberoende nättidningen El Diario debatt med enbart kvinnor i panelen för partierna ikväll, tisdag 15 december. Och när Madrids kvinnoråd ordnade valdebatt var representationen också den omvända. I den panelen rådde enighet – trots skiljelinjer i övrigt mellan partierna – om vikten av att säkerställa kvinnors rättigheter när det gäller lika lön, sysselsättning och välfärd. Viktigast av allt att bekämpa våldet mot kvinnor, ansåg samtliga partiföreträdare.

Frågans frånvaro i de mest uppmärksammade debatterna har fått organisationerna bakom #7N-marschen att rikta ett öppet brev till samtliga partier inför söndagens val, där de påminner om att 90 av landets kommuner ställt sig bakom den valplattform som presenterades för en dryg månad sedan. Där upprepas kraven som ställdes i plattformen – bland annat att våldet mot kvinnor ska betraktas som en form av terror, och därmed en statlig angelägenhet. Partierna påminns också om de internationella åtaganden som Spanien har att efterleva, såsom kvinnokonventionen (CEDAW), och som den nuvarande regeringen har underlåtit att fullgöra: ”Kvinnor har rätt till ett liv fritt från våld. Det är vår rättighet. Därför tvivlar vi inte på att ni tar er an dessa krav med det engagemang som krävs.”

I en debattartikel i El Diario konstaterar Miguel Lorente, rättsläkare och åren 2008-2011 ansvarig för den då socialdemokratiska regeringens arbete mot genusrelaterat våld, att även antifeminister röstar:

”…det är inte bara det att manschauvisnismen hotar och diskriminerar kvinnor, att den varje år mördar 60-70 och misshandlar 700 000, och att debatten inte går längre än varje enskilt mord, utan det finns ett parti som strävar efter makten (Ciudadanos), som har gjort antifeminismens retorik till sin, och avser att ta sig an våldet mot kvinnor som om det handlade om vilken slags våld som helst. Och dessutom säger de sig göra detta i jämställdhetens namn.”

En annan fråga som varit föremål för debatt är föräldraledighet. I en debatt den 21 oktober sade sig samtliga partier vara beredda att driva fram en lag och en tidplan för att utöka de två veckornas ersättning som i dag gäller fäder till 16 veckor – så att den blir lika lång som mammaledigheten. Men också dessa utfästelser uppfattas som oklara i slutspurten inför valet.

Enligt PPiiNA – den plattform för jämställt föräldraskap som anordnade debatten – har vänsterpartierna Izquierda Unida och Podemos gjort förslagen till sina, medan konservativa Partido Popular, socialdemokratiska Psoe, och Ciudadanos samtliga lagt fram förslag som upprätthåller en ojämlik fördelning av föräldraledigheten.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV