Startsida - Nyheter

Jemen: Mohammed Tuaiman levde i skräcken för drönare

Trettonårige Mohammed Tuaiman levde sitt liv i skräck för amerikanska CIA:s drönarattacker. Han hade sett på nära håll vilken förödelse de orsakade i området kring hans by al-Zur i Maribprovinsen i Jemen. 2011 dödades hans pappa Saleh Tuaiman och hans äldre bror Jalil Tuaiman. I en intervju med tidningen the Guardian i höstas berättade han om sin ilska mot USA:s regering för att de dödat dem:

– De säger att de här drönarna kommer från baser i Saudiarabien och från haven utanför Jemen och att USA skickar dem för att döda terrorister, men de dödar alltid oskyldiga människor. Men vi vet inte varför de dödar oss, sade han till tidningen i september förra året.

– I deras ögon förtjänar vi inte att leva som människor i resten av världen och de tror inte att vi har känslor eller gråter eller känner smärta som alla andra människor runt om i världen.

I intervjun berättade han också om den skräck han själv och många barn känner inför drönarattackerna som kan komma när som helst:

– Många barn i området vaknar om nätterna av mardrömmar om drönarna och har nu psykiska problem. Drönarna har förvandlat vårt område till ett helvete och kontinuerlig skräck, dag och natt.

I slutet av januari i år dödades även han själv i en drönarattack i Harib, ungefär en timmes bilfärd från hans hemby. Attacken träffade bilen han färdades i och han dödades liksom hans svåger Abdullah Khalid al-Zindani och en tredje man.

– Jag såg deras helt uppbrända kroppar, de var som kol. När vi kom dit fanns det inget vi kunde göra. Vi kunde inte ens flytta kropparna så vi begravde dem bara där i närheten av bilen, säger Mohammeds äldre bror Maqded Tuaiman till the Guardian.

The Guardian rapporterar att anonyma amerikanska regeringskällor sagt till nyhetsbyrån Reuters att attacken utförts av CIA mot ”tre män som tros vara al-Qaidastridande”. Men Mohammeds bror Maqded menar att familjen på felaktiga grunder kopplats samman med al-Qaida och familjen dementerar kraftigt att Mohammed skulle ha varit involverad i någon form av strider:

– Han var inte medlem av al-Qaida. Han var ett barn, säger brodern om Mohammed.

– Efter vår far dog kom al-Qaida till oss och erbjöd oss sitt stöd. Men vi är inte med dem. Al-Qaida kanske hävdar att Mohammed var med dem, men vi gör vad som helst, drar det inför rätta för att bevisa att han inte var med al-Qaida.

Människorättsgrupperna Human Rights Watch och Amnesty International har vid flera tillfällen uppmanat USA att se över hur de använder sig av drönarattacker och pekat på att civila ofta dödas, bland annat i rapporten Between a Drone and Al-Qaida från 2013.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV